Varvari

Žanr: drama
Trajanje: 87 min.

Glavne uloge:Željko Marković, Nenad Petrović, Jasna Đuričić, Marina Vodeničar, Mirko Vlahović, Aco Ćirović, Aleksandar Pitulić, Marija Rakić, Lidija Popović
Scenario:Ivan Ikić
Režija:Ivan Ikić

SINOPSIS

Junak priče Luka je mladić na pragu punoletstva koji, zajedno sa svojim najboljim drugom Flešom, vodi navijače lokalnog drugoligaškog tima iz predgrađa. Rastrzan između uslovne kazne, porodičnih problema i tajne veze sa devojkom jednog od fudbalera, Luka očajnički pokušava da pronađe svoje mesto u okruženju.

Na dan demonstracija (17. februara 2008. godine), nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost, Luka koristi organizovan prevoz da iz Mladenovca dođe u Beograd. I dok huligani divljaju po ulicama, Luka skuplja hrabrost da konačno upozna oca koji ga je napustio pre više godina…

O FILMU

Film „Varvari“ je tinejdžerska drama o odrastanju u svetu bez perspektive, portret jedne mlade generacije koja stasava u društvu izgubljenih vrednosti. Žiri međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima gde je održana svetska premijera ovog filma, dodelio je specijalno priznanje ovom filmu „…za stvaranje moćnog ostvarenja koje nam pomaže da, kroz izuzetno ubedljive likove, razumemo izvore nasilja kod mladih“.

Glavne uloge u filmu “Varvari“ poverene su naturščicima, koji su odabrani nakon višemesečnog kastinga u beogradskim i mladenovačkim školama. Oni su, za potrebe filma, prošli kroz jedinstvenu dvomesečnu radionicu sa rediteljem Ivanom Ikićem, prilikom koje su improvizovali na zadate situacije slične onima u scenariju. Kasnije su iskustva iz ove radionice prenesena u scenario, čime je film, kao i likovi, dobio na autentičnosti.

Film „Varvari“, debitansko ostvaranje reditelja i scenariste mlađe generacije Ivana Ikića, imao je svoju srpsku premijeru u okviru Glavnog takmičarskog programa na Festivalu evropskog filma Palić 2014. godine. Svetska premijera filma bila je 6. jula u Karlovim Varima u okviru programa „East of the West“.

„Jedan događaj je ostavio značajan trag u mom sećanju. Te noći Beograd je goreo. Ulice su bile prekrivene srčom. Mladi su lomili i palili sve oko sebe, mladi ljudi koji su možda prvi put bili u Beogradu. Te noći su trijumfovali bes i nasilje. Eksplodirala je anarhija izazvana nezadovoljstvom koje je godinama tinjalo. Moja želja je bila da se vratim u tu noć i napravim film o još jednoj generaciji izgubljenoj u prašini srpske tranzicije. Ovo je priča o odrastanju u gradiću u Srbiji, ispričana iz ličnog ugla glavnog junaka Luke, priča o traženju sopstvenog identiteta i prihvatanja sredine, o tragediji odrastanja u društvu izgubljenih vrednosti, u kome jedino uspevaju korupcija, nemoral, kriminal i zloupotreba moći“, kaže o svom filmu Ivan Ikić.

O REŽISERU

Ivan Ikić (reditelj)
Rođen je 1982. godine, diplomirao je filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 2002. godine kao student generacije. Pohađao je Berlinale Talent Campus i Berlinale Dox Clinic 2008. godine, a njegov dokumentarni film „Tarot Srbija!“ iz 2010. godine uspešno je prikazan na značajnom broju inostranih filmskih festivala. “Varvari“ su njegov debitantski dugometražni igrani film.

Oficijelni sajt:

  • Varvari (2014)

    Premijera: 4. septembar 2014. godine u Domu Sindikata, 20 časova

 

 

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike