najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Veliki dobroćudni džin (video)

Žanr: avantura, porodični, fantazija, sinhronizovan
Trajanje: 117 min

Glavne uloge: Mark Rylance, Ruby Barnhill, Penelope Wilton, Rebecca Hall, Bill Hader
Scenario: Melissa Mathison, Roald Dal (Roald Dahl, knjiga)
Režija: Stiven Spilberg (Steven Spielberg)

SINOPSIS

VDDž je uzbudljiva priča o desetogodišnjoj devojčici Sofi iz Londona i misterioznom džinu koji je upoznaje sa čudnovatim i opasnim svetom divova. Veliki prijateljski nastrojeni džin je, uprkos svom zastrašujućem izgledu, ipak vrlo dobrodušan i ispostaviće se da ga ostali divovi smatraju otpadnikom svoje vrste jer on za razliku od njih odbija da jede decu.

O FILMU

Od reditelja Stivena Spilberga u bioskope stiže film “Veliki dobroćudni džin”. Film koji govori o prijateljstvu, ljubavi, detinjstvu i magičnim svetovima. Film je trebalo da bude snimljen još 1991. godine.

Skoro trideset godina Stiven Spilberg je radio na ovom filmu, stvarao svet džinova i gradio temelje filmske priče koja je napokon ugledala svetlost dana. Još kada je pročitao originalnu knjigu, Spilberg je želeo da je pretoči u film i da priču o velikom dobroćudnom džinu ispriča na svoj način. Mnogo stvari je stajalo na putu da filmska adaptacija romana Roalda Dala bude snimljena. U vreme kada se Spilberg upoznao sa knjigom, filmska tehnika nije bila dovoljno napredovala da bi mogla da stvori čarobni svet džinova onakvim kakvim ga je Spilberg zamislio, a tu je bila i zauzetost autora drugim projektima. Spilberg je kao veliki perfekcionista i profesionalac želeo da priču predstavi filmskoj publici u punom kvalitetu i da duh knjige prenese u potpunosti na filmsko platno. Danas, 2016. godine, Spilbergova želja se konačno ostvarila i spremna je da zadivi bioskopsku publiku.

Film je temeljen na knjizi „VDDž” slavnog Roalda Dala, koja je objavljena 1982. godine i od tada oduševljava čitaoce svih uzrasta. Knjiga za koju je ilustracije napravio Kventin Blejk, prethodno je adaptirana kao animirani film za britansku televiziju 1989. godine. Nova adaptacija ujedinila je ponovo Spilberga i scenaristkinju neponovljivog E.T-ja, Melisu Metison. Ovo je bio poslednji film za koji je scenario napisala Melisa Matison, koja je preminula 2015. i ekipa filma je kompletno delo posvetila njoj.

Najpoznatiji kompozitor filmske muzike Džon Vilijams komponovao je muziku za ovaj film. U ulozi devojčice Sofi gledaćemo Rubi Barnhil, a ulogu dobroćudnog džina dobio je Mark Rajlans. Ostale uloge tumače Rebeka Hol, Bil Heder i dr. Film je sinhronizovan na srpski jezik, a glas velikom dobroćudnom džinu podario je doajen srpskog glumišta i jedan od omiljenih glumaca za decu Slobodan Boda Ninković.

Ime glavne junakinje Sofi, dato je po imenu unuke pisca originalne knjige Roalda Dala.

Oficijelni sajt: The BFG (2016)
Premijera: 30. jun 2016. godine

Najnovije iz rubrike

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.