Venčanje godine

Žanr: romantična komedija
Trajanje: 90 min.
Premisa: Nikada nije prekasno da počnete da se ponašate kao porodica!

Glavne uloge: Robert de Niro (Robert De Niro), Dajan Kiton (Diane Keaton), Ketrin Higl (Katherine Heigl), Suzan Sarandon (Susan Sarandon), Robin Vilijams (Robin Williams), Amanda Sifrid (Amanda Seyfried), Tofer Grejs (Topher Grace)
Scenario: Džastin Zekam (Justin Zackham)
Režija: Džastin Zekam (Justin Zackham)

SINOPSIS
Don i Eli Grifin (Robert de Niro i Dajan Kiton) su već dugo razvedeni. Iznenada su primorani da se pretvaraju da su još uvek zajedno jer na venčanje njihovog usvojenog sina dolazi njegova vrlo konzervativna biološka majka. Grifini će uskoro shvatiti da uopšte nije lako glumiti srećan bračni par, što takođe vrlo teško pada i Donovoj devojci Beb, koju glumi Suzan Sarandon. Usred te šarade njihova deca se suočavaju sa sopstvenim problemima. Lajla (Ketrin Higl) se bori s tajnom koju krije od svoje porodice, Džared (Tofer Grejs) razmišlja o svom ljubavnom životu, tačnije, o njegovom nepostojanju, Aleksandro (Ben Barns) pokušava da nadgleda sve šta se događa i da održi porodicu na okupu, uključujući i svoju buduću ženu Misi (Amanda Sifrid), koja, želeći da udovolji svojim roditeljima, pristaje da ih sveštenik (Robin Viliajams) venča prema tradicionalnom katoličkom obredu.
O FILMU
Sa zvezdanom postavom koju predvode Dajan Kiton, Robert de Niro, Suzan Sarandon i Robin Vilijams, "Venčanje godine" je pametna, duhovita i povremeno neobuzdana komedija koja prikazuje intimni život savremene porodice i u teškim i srećnim trenucima za vreme jednog vikenda.
Pisac, reditelj i producent Džastin Zakam ("Lista poslednjih želja") je kreativna snaga iza "Venčanja godine". Zamislio ga je kao film u stilu evropske komedije sa suptilnim dramskim slojevima priče koja uspeva da uhvati sve jedinstvenosti i karakteristike porodičnog života. Grifinovi su kroz celi film, nama na zabavu i upozorenje, primorani da se suočavaju sa svojom prošlošću, sadašnjošću i budućnošću i istovremeno da paze da se međusobno ne poubijaju.
Venčanja su već sama po sebi vrlo stresna. Osećanja počinju da divljaju, a pritisak da se pripremi savršeno venčanje i ispune očekivanja često odvlači od onoga što povezuje par koji je u suštini srećan. Dodajte tome ekscentričnu porodicu i sigurno će uslediti haos i različite nezgode. Kad je scenarista, reditelj i producent Džastin Zakam počeo rad na konceptu filma, nadahnuo ga je francusko-švajcarski film "Moj brat se ženi" ("Mon frere se marie"), u kome usvojeni sin zamoli roditelje koji su se u međuvremenu razveli da se za njegovo venčanje pretvaraju da su još uvek u braku. Zakam je posle toga krenuo s pričom u drugom smeru, inspirisan sopstvenim iskustvom. "Spremali smo se da pobegnemo", ispričao je Zakam. "Zatim je dva dana pre venčanja rekla da ne može to da uradi, jer bi je mama ubila i sledećih godinu i po dana prošli smo kroz pakao priprema za venčanje. Ljudi rade lude stvari za to vreme, stvari za koje inače nikad ne bi ni pomislili da su u stanju da ih urade."
"Venčanje godine" ispričano je uglavnom kroz oči Eli Grifin (Dajan Kiton), koja se prvi put posle deset godina vraća u kuću u kojoj je s bivšim mužem Donom Grifinom (Robert de Niro) živela sa troje dece. Film počinje kad se Eli Grifin zaustavi pored crvenog javora, koji je bio svedok posebnih porodičnih trenutaka i koji je simbol povezanosti i prisnosti ove porodice. Smeh će izazvati već u prvoj sceni u kojoj se pojavljuju Don Grifin, koga glumi De Niro, i njegova dugogodišnja devojka Beb Mekbrajd (Suzan Sarandon). De Niro je u odličnoj formi i krade scene, a Dajan Kiton i on imaju odličnu hemiju. "Don Grifin je pravi mrgud koji insistira na svom miru", rekao je Zakam. "Ne voli nikakvu dramu i samo želi da sve prođe mirno i bez problema i da se svi zabavljaju. Naravno, to se nikad ne dogodi."
Beb Mekbrajd, koju glumi Suzan Sarandon, u vezi je sa Donom već deset godina i u porodici je preuzela ulogu ekscentrične maćehe, a tokom venčanja će biti primorana da razmotri svoju prošlost i odnos s Donom. Dinamika između ta tri lika je već dovoljno komplikovana, kad se odjednom nađu u neugodnoj situaciji – zbog venčanja svog najmlađeg sina, Don i Eli moraju da se pretvaraju da su još uvek u braku. Usvojili su Aleksandra (Ben Barns) kad je bio dete, a on nikad nije rekao svojoj konzervativnoj biološkoj majci (Patriša Re) da su se razveli. Mislio je da njegova majka nikad neće doći u SAD na venčanje, ali na njegovo veliko iznenađenje ona je pristala kad ju je pozvao. Mučen time što joj ranije nije rekao da su mu roditelji razvedeni, odlučio je da pred njom sakrije njihov razvod kako je ne bi povredio.
O REŽISERU
Džastin Zakam (scenarista, reditelj, producent)
Scenarista, reditelj i producent Džastin Zakam se posle diplome odmah preselio u Los Anđeles i ubrzo režirao svoj prvi film – "Going Greek". Zatim je 2003. radio na scenariju i režirao dokumentarac "The Fastest Man in the World", a njegov sledeći veliki projekat bila je drama "The Bucket List" sa Džekom Nikolsonom i Morganom Frimenom. Zakamov drugi veliki filmski pokušaj je "Venčanje godine", o dugo razvedenom paru koji sezbog velikog porodičnog venčanja pretvara da je još uvek zajedno. Radio je i kao scenarista i izvršni producent na televizijskoj seriji "Lights Out".
O GLUMCIMA
Tofer Grejs (Džared Grifin)
Predstavio se svetu ulogom u seriji "That ’70s Show" i zatim prešao na velike ekrane, a 2004. godine dobio je nagradu za glumu u "In Good Company" i "P.S." Nedavno smo mogli da ga vidimo i u HBO filmu "Too Big to Fail" i u filmovima "Predator" i "Valentine’s Day". Uskoro ćemo ga gledati u filmu "The Double". Probio se na velike ekrane svojom prvom filmskom ulogom u "Putevima droge", nezaboravnim kameo nastupima u "Ocean’s 11" i "Ocean’s 12", kao i glumom u "Win a Date with Tad Hamilton", "Mona Lisa’s Smile" i "Spiderman 3".
Ketrin Higl (Lajla Grifin)
Probila se na velike ekrane glumom u hitu "Knocked Up", posle čega je nastupala u romantičnim komedijama "27 Dresses", "The Ugly Truth", "New Year’s Eve" i "One for the Money". Glumila je i u filmovima "Life As We Know It", "Killers", "The Ringer", "King of the Hill", "Under Seige 2: Dark Territory", "Stand-Ins" i "That Night." Dobila je svoju prvu filmsku ulogu u "My Father the Hero", zajedno sa Žerarom Depardjeom kad joj je bilo šesnaest godina, a glumiće u "The Knitting Circle". Na televiziji je šest sezona glumila dr Izabel – Izi Stivens u hvaljenoj seriji "Grey’s Anatomy", a pre toga je nastupala i u seriji "Roswell".
Amanda Sifrid (Misi Okonor)
Jedna je od najatraktivnijih mladih glumica. Poznata je po ulozi u hitu "Mamma Mia!", gde je pokazala svoje glasovne veštine u ulozi Sofi. Nedavno je završila snimanje drame "Lovelace" u režiji Roba Epstina i Džefija Fridmana. U 2013. daće i glas u animiranom filmu "Epic". Neki od filmova u kojima glumi su "Gone", "In Time", "Red Riding Hood", "Dear John", "Letters to Juliet", "Chloe", "Jennifer’s Body" i "Big Love. " Karijeru je započela kao dečji model, a ubrzo je počela da glumi. Prva uloga bila joj je Lusi Montgomeri u "As the World Turns", a u "All My Children" je glumila Džoni Staford. Probila se ulogom u filmu "Mean Girls", uz Lindzi Lohan i Rejčel Mekadams.
Oficijelni sajt

Premijera: 2. maj 2013. godine

Ostavite komentar