Vetar (video)

Žanr: drama
Trajanje: 70 min

Glavne uloge:
Tamara Stajić, Eroll Bilibani, Darko Kastratović, Tamara Pjević
Scenario:
Ana Rodić
Režija:
Tamara Drakulić

SINOPSIS

Šesnaestogodišnja Mina leto provodi sa ocem na Adi Bojani. Lenja i apatična, Mina je potpuno nezainteresovana za sve što je okružuje. Istovremeno, veza njenog oca sa novom devojkom postaje ozbiljnija. Na svoj užas, Mina se zaljubljuje u kajt-surfera Sašu, koji je stariji od nje i ima devojku. Ljubavni trougao bez očiglednih posledica ostavlja dubok ožiljak na adolescentski univerzum.

O FILMU

Nakon uspešnih premijera na Filmskom festivalu u Torinu, Geteburgu, kao i na Festivalu autorskog filma u Beogradu, FEST-u, dugometražni igrani film „Vetar“ rediteljke Tamare Drakulić, biće prikazan i u Dvorani kulturnog centra.

Rediteljka Tamara Drakulić trenutno završava master studije Etnologije i antropologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Završila je Filmsku režiju na Akademiji umetnosti Glavne uloge tumače Tamara Stajić, Erol Bilibani, Darko Kastratović i Tamara Pjević, a scenario po istoimenoj priči potpisuje Ana Rodić.

Priča prati trenutak prelaska devojčice koja odrasta bez majke u devojku tokom jednog letnjeg raspusta. Istražujući odnos platonske i fizički ostvarene ljubavi i intimni sadržaj koji se kroz njih razmenjuje, diskretno se provlači i sukob na relaciji ćerka – otac.

„Ako je već nužno smestiti ovaj film u bilo kakav hipotetički narativni okvir, najbolje bi mu pristajao kontekst filmova koji obuhvataju dva doba, leta i adolescencije, a na čijem vrhu se nalaze ostvarenja poput „Poline na plaži“ Erika Romera, „Kikuđiro“ Takešija Kitana i „Zbogom, leto“ Sakuko Kodžija Fukade. To je doba prvih ljubavi, tokom kog se mladi menjaju i sukobljavaju sa odraslima i haosom koji vlada svetom“, napisao je italijanski filmski kritičar Roberto Ođijano u svojoj recenziji. Autorsku ekipu, osim pomenutih, čine: Igor Đorđević, direktor fotografije, Jelena Maksimović, montaža slike, Jakov Munižaba, dizajn zvuka, Dragana Dobrić, pomoćnica režije i kostimograf, Maja Ćurčić kompozitor.

Oficijelni sajt:Vetar (2016)

Premijera: 21. septembar 2017. godine

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike