najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Vreme za ljubav (About time)

Žanr: komedija, drama, naučna fantastika
Trajanje: 123 min.
Premisa: Novi zabavan film o ljubavi. Uz malo putovanja kroz vreme.

Glavne uloge:Domnal Glison (Domhnall Gleeson),Rejčel Mekadams (Rachael McAdams), Bil Naji (Bill Nighy), Tom Holander (Tom Hollander), Margo Robi (Margot Robbie)
Scenario:Ričard Kertis (Richard Curtis)
Režija:Ričard Kertis (Richard Curtis)

SINOPSIS
U 21. godini Tim Lejk (Domnal Glison) otkriva da može da putuje kroz vreme… Posle još jedne nezadovoljavajuće novogodišnje zabave, Timov otac (Bil Naji) otkriva svom sinu da su muškarci iz njihove porodice oduvek imali sposobnost da putuju kroz vreme. Tim ne može da menja istoriju, ali može da menja događaje iz sopstvenog života. Tako će odlučiti da poboljša svoj svet – tako što će naći devojku. Nažalost, to neće biti lako.
Kad se preseli u London da bi postao advokat, Tim će konačno upoznati lepu, ali nesigurnu Meri (Rejčel Mekadams). Oni će se zaljubiti, ali će se prilikom putovanja kroz vreme desiti jedna nezgoda, što će prouzrokovati to da se nikad nisu ni sreli. Onda će se ponovo prvi put upoznati, i on će opet – ali konačno, posle mnogo veštih putovanja kroz vreme – osvojiti njeno srce.
Tim će zatim koristiti svoje moći da osmisli savršenu, romantičnu prosidbu, da spase svoje venčanje od najgore kumove zdravice na svetu, da spase poslovnu propast svog najboljeg druga i da odvede svoju trudnu ženu u bolnicu na vreme za porođaj, uprkos užasnoj saobraćajnoj gužvi. Međutim, kako se njegov neobičan život bude odvijao, Tim će shvatiti da jedinstven dar koji poseduje ne može da ga spase od svih tuga, uspona i padova koji pogađaju sve porodice, širom sveta. Postoje veliki nedostaci putovanja kroz vreme, koje može da bude i izuzetno opasno. "Vreme za ljubav" je komedija o ljubavi koja otkriva da postizanje svega u životu možda uopšte ne zahteva putovanje kroz vreme.
O FILMU
Više od tri decenije režiser Ričard Kertis ("U stvari, ljubav", "Ja u ljubav verujem", "Četiri venčanja i sahrana") gradio je svoj jedinstven stil u svetu filmova i televizije i davao publici nezaboravne likove koji su nam omogućili da se smejemo našim manama i da zaplačemo nad veličanstvenim putevima koji prate naše obične živote. "Vreme za ljubav" je Kertisov najličniji film.
Nastanak filma podstakao je razgovor koji je Kertis vodio s prijateljem, o tome šta bi radili da im neko kaže da imaju još samo 24 sata života. "Obojica smo zaključili da bismo voleli da provedemo miran dan kod kuće s porodicom, radeći ono što i obično radimo", priseća se Kertis. "Meni je to bilo zanimljivo gledište i sledeći korak je bio da smislim kako to da pretočim u film. Morao bi da bude o nekom ko može da manipuliše svojim poslednjim danom ili životom na neki način kako bi došao do te spoznaje. Tad sam počeo da razmišljam o putovanju kroz vreme."
Kertis kaže da je ovaj film evolucija za njega, jer se njegov raniji rad najviše fokusirao na odnose među prijateljima. On kaže: "Film ‘Četiri venčanja i sahrana’ su na mnogo načina film o prijateljstvu isto koliko i film o ljubavi. Bilo je dosta prijateljstava i u filmu ‘U stvari ljubav’." Prirodno, Kertisova zainteresovanost za ljudske odnose evoluirala je s godinama. "S obzirom na to da su mi roditelji umrli u proteklih pet godina, a deca su mi odrasla, ja sam porodični čovek pre svega. Ovaj film govori o odnosu brata i sestre, oca i majke, podjednako koliko govori o ljubavi između muškarca i žene. Naravno, kad se dvoje ljudi zaljube, oni će vremenom postati otac i majka, što ćete takođe videti u toku ovog filma."
Producent Felner kaže: "Ričard se nikad ne zadovoljava prosekom. On sebe forsira kao umetnika u želji da prevaziđe prethodni projekat i publika to očekuje od njega. Njegove priče su toliko duboko lične i intimne da je nemoguće da vam ne budu privlačne. Cenim to što ume da pronađe humor u problemima s kojima se svakodnevno suočavamo i što jednoličnost čini neverovatnom." Dok su ljubav i porodica bili integralni delovi Kertisove vizije, zbog aspekta putovanja kroz vreme, pisanje scenarija moralo je da bude veoma proračunat poduhvat. Kertis je pažljivo osmislio neka pravila za Tima i njegovog oca dok putuju kroz vreme da bi filmski koncept bio manje fantastičan, a više dirljiv. Koja su to pravila?
Prvo je da se putovanje ne može desiti dok muškarac iz porodice ne napuni 21 godinu. Drugo je da muškarac mora otići u skučeno i mračno mesto poput ormara, mora da stisne pesnice i razmišlja o konkretnom vremenu, datumu, mestu i adresi na koju želi da ode. Treće je da može da ode samo u događaj iz svoje prošlosti kog se seća; ne može da ide u budućnost niti u daleku prošlost. Četvrto? Svaka odluka koju donese imaće posledica na njegovu budućnost.
Producentkinja Niki Kentiš Barns kaže: "Ovaj film je veoma autobiografski. U neku ruku to su delovi Ričardovog života spojeni u predivnu i odlično osmišljenu priču. Priča je veoma emotivna; čak su i odrasli muškarci plakali dok su čitali scenario. Iako sadrži element putovanja kroz vreme, on samo pojačava emotivni aspekt priče."
Od samog početka direktorka kastinga Fiona Vir znala je da će glumac Domnal Glison biti idealan za ulogu putnika kroz vreme, Tima Lejka. Međutim, on ih je prilično šokirao na upoznavanju. Usred snimanja filma "Ana Karenjina" Glison je došao da se upozna s Kertisom, i to sa dugom kosom i gustom bradom. Kertis se sa smehom seća tog sastanka: "Na početku, Domnalu je bilo vrlo teško dati ulogu. Pojavio se s ogromnom narandžastom bradom i izgledao je kao 35-godišnji ruski autokrata. Bilo mi je teško da zamislim kako stvarno izgleda, ali na kraju je to bila laka odluka. Ima mnogo vrlina koje cenim kod glumca, a ima ih i kao čovek. Ima sumnje, ali poseduje duh i optimizam i veoma je duhovit."
Oficijelni sajt

Premijera: 11. oktobar 2013. godine u bioskopu "Cineplexx Delta City"

Najnovije iz rubrike

Napišite komentar