najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Vuk sa Vol Strita

Žanr: biografski, komedija, krimi
Trajanje: 180 min.
Premisa: Novac. Moć. Žene. Droga.

Glavne uloge:Leonardo Dikaprio (Leonardo DiCaprio), P.J. Byrne, Jon Farvo (Jon Favreau), Džona Hil (Jonah Hill), Metju Mekonahi (Matthew McConaughey), Spajk Džounz (Spike Jonze)
Scenario:Terens Vinter (Terence Winter), Džordan Belfort (Jordan Belfort), knjiga
Režija:Ma rtin Skorseze (Martin Scorsese)

SINOPSIS
Film se zasniva na istinitom događaju o neverovatnom usponu, velikoj zaradi i životu na visokoj nozi, kao i na neprestanoj potrazi za užitkom koja je uzrokovala pad Džordana Belforta (Leonardo Dikaprio), berzanskog mešetara iz Njujorka koji se zajedno sa svojom veselom bandom mešetara basnoslovno obogatio prevarivši investitore i iznudivši od njih milione. Film prati Belfortovo divlje putovanje dok se pretvara iz poštenog mladog došljaka u potpuno korumpiranog mešetara. Nakon što je brzo skupio neverovatno bogatstvo, Džordan ga je potrošio na različite afrodizijake – prostitutke, lekove, kokain, automobile i svoju ženu, bivšeg supermodela. Međutim, dok njegova firma "Straton Oukmont" napreduje, a on se upušta u krajnosti hedonističkog zadovoljstva, američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) i FBI sužavaju omču oko njegovog carstva ekscesa.
O FILMU
U filmu Martina Skorsezea "Vuk s Vol Strita" glume Leonardo Dikaprio, Džona Hil, Margo Robi, Metju Mekonahi, Kajl Čendler, Rob Rajner, Džon Favro i Žan Dižarden. Film je režirao Martin Skorseze prema scenariju Terensa Vintera, po knjizi Džordana Belforta. Producenti su Skorseze, Dikaprio, Riza Aziz, Džoi Mekfarland i Ema Koskof. Izvršni producenti su Aleksandra Milkan, Rik Jorn, Irvin Vinkler, Deni Dimbort, Džoel Gotler i Džordža Kakandes.
Reditelj Martin Skorseze poznat je po svojim filmovima koji istražuju američki svet kriminala – a s Vukom s Vol Strita istražio je krajnosti mračnog sveta velikih finansijskih transakcija, mešetarstva i iznuda. Rezultat je epsko putovanje u opsednutost i opijenost – pohlepom, adrenalinom, seksom, drogama i neprestanim dobijanjem i gubljenjem prelako dostupnog novca.
"Priča me je podsetila na savremenog Kaligulu", rekao je Leonardo Dikaprio, kojeg je privuklo smeštanje bezgranične pohlepe razvratnog rimskog cara u savremeni svet njujorške berze pun finansijskih odmetnika koji uživaju, nesvesni posledica njihovih radnji. "U kasnim osamdesetim i ranim devedesetim, Vol Strit nije uopšte bio pod nadzorom i ličio je na Divlji Zapad", dodao je. "Džordan Belfort je bio jedan od vukova koji su iskoristili rupe u zakonu da bi zgrnuli ogromno bogatstvo."
Glumca je takođe privukla Belfortova iskrenost o ekstazi koju je doživeo – i tolikim količinama novca da su ljudi vodili ljubav na hrpama novčanica. Uskoro je preterivanje i preterano postalo uobičajeno. "Džordanova apsolutna iskrenost je fascinantna jer nije ništa zadržao za sebe. Ne izvinjava se za svoju požudu za bogatstvom i neprestanim trošenjem – a to što je na kraju morao da plati za ono što je uradio jeste temelj dobre priče." Pre nego što je bio optužen za pranje novca i prevare klijenata, vodio je život na visokoj nozi – imao je svoj helikopter, 6 luksuznih automobila, jahtu od 50 metara čija je prethodna vlasnica bila Koko Šanel, i potrošio više od 700.000 dolara na hotelske sobe i prostitutke, svoju zavisnost od lekova, kokaina i morfijuma.
I onda je sve izgubio. Imao je mnogo slobodnog vremena da bi opisao svoj život u romanu – i otkrio kako je počeo s trgovanjem jeftinim deonicama u garaži i razvio svoj sistem pumpanja i brze prodaje deonica, a zatim uništio svoj život zbog neobuzdanog apetita za trošenjem. Kritičari su hvalili brzu radnju, njujorški humoristički stil pisanja bez ustručavanja, a neki su je doživeli i kao besprekornu priču o savremenom ludilu za novcem u Americi. Belfort možda nije bio deo mafije, ali mnogi ga smatraju finansijskim gangsterom. Njegovi klijenti su izgubili basnoslovne svote novca, on i njegovi prijatelji su se obogatili – a publika je uživala u njihovim dobicima, zbog čega je časopis "Forbs" proglasio Belforta "Robinom Hudom koji krade od bogatih i daje – samome sebi".
Džoi Mekfarland, producent, rekao je: "On je moderan gangster. Nije nasilan kao gangsteri koje vidimo na ekranima, već manipuliše sistemom na Vol Stritu, hrani svoju pohlepu i iskorišćava ljude. Ovo je priča o bandi iz susedstva, ali ovo susedstvo je svet Vol Strita." Upravo zato je Martin Skorseze pravi reditelj za taj film, smatra Mekfarland, koji je pogotovo uživao u njegovom pristupu scenariju i naglašavanju elemenata crne komedije. "Marti je snimio ovaj film na zabavan način," rekao je. "Pun je seksa, droge i novca, ali i humora pomešanog s mnogim osećanjima. Martijev stil je rezultirao filmom epskih proporcija, što ne čudi kad spojite Martija i Lea s takvim materijalom."
Dikaprio je bio oduševljen scenarijom: "Od samog početka sam pomislio na Martija. Uvek uspeva da unese osećaj stvarnosti, životnosti i komedije u mračnu stranu priče, a to je nešto što malo ko može." Sve koji su bili uključeni u snimanje filma iznenadila je hrabrost kojom se Skorseze bacio u necenzurisanu nemoralnost. Scenarista Terens Vinter je sažeo: "Kad sam prvi put video film, u potpunosti sam se iznenadio. Naravno, bio sam upoznat s scenarijem, ali nisam mogao da verujem u intenzivnost, ludilo i veselje koje je prštalo na ekranu. Svi glumci su se u potpunosti posvetili filmu. Marti ima dar kojim može da uzme napisanu reč i pretvori je u vizuelno remek-delo pripovedanja. Napravio je cunami ludila."
O REŽISERU
Martin Skorseze (reditelj/producent)
Dobitnik je Oskara i jedan od najpoznatijih i najuticajnijih reditelja danas. Režirao je nagrađivane filmove Mean Streets, Taxi Driver, Raging Bull, The Last Temptation of Christ, Goodfellas, Gangs of Njujork, The Aviator, The Departed, Shutter Island. Skorseze je takođe režirao mnoge dokumentarce poput No Direction Home: Bob Dylan, Elia Kazan: A Letter to Elia, A Personal Journey with Martin Skorseze through American Movies, Il Mio Viaggio in Italia, Public Speaking, George Harrison: Living in the Material World. . Nedavno je režirao 3D adaptaciju romana za decu Brajana Selznika "Hugo", za koji je osvojio Zlatni globus. Skorseze je trenutno izvršni producent hit serije "Boardwalk Empire". Osnivač je i predsednik neprofitnih organizacija posvećenih očuvanju, obnovi i zaštiti filmova.
O GLUMCIMA
Leonardo Dikaprio (Džordan Belfort/producent)
Višestruko je nagrađivani glumac s tri nominacije za Oskara. Nedavno je glumio u filmu The Great Gatsby i hitu Django Unchained, koji mu je doneo nominaciju za Zlatni globus. Pre toga smo ga gledali kao Dž. Edgara u režiji Klinta Istvuda, a tom je ulogom zaradio nominacije za brojne nagrade.
Neki od najvećih hitova u kojima je glumio su Kristofer Nolanov "Inception" i Martin Skorsezeov "Shutter Island". Dikaprio je najskoriju nominaciju za Oskara dobio za ulogu u drami Blood Diamond, kao i brojne druge nominacije. Iste godine zaradio je niz nominacija za nagrade za ulogu u filmu koji je nagrađen nagradom Oskar za najbolji film "The Departed", u režiji Skorsezea, dok je prethodnu nominaciju dobio za ulogu Hauarda Hjuza u filmu "Aviator". Za tu je ulogu nagrađen Zlatnim globusom, i nominovan je za brojne nagrade.
Dikaprio ima i svoju produkcijsku kuću "Appian Way" za koju je napisao, producirao i čitao dokumentarac na temu zaštite okoline "The 11th Hour". Kuća "Appian Way" potpisuje i produkciju filmova "Shutter Island" i "Aviator", kao i "The Ides of March", "Red Riding Hood", "Orphan", "Public Enemies" i očekivani "Out of the Furnace", s Kristijanom Bejlom i Vudijem Harelsonom.
Džona Hil (Doni Ejzof)
Jedan je od mladih holivudskih zvezda koji je bio nominovan za Oskara i mnoge druge nagrade za svoju ulogu u filmu "Moneyball". Trenutno snima "22 Jump Street", nastavak hita "22 Jump Street" u kojem je glumio s Čaningom Tejtumom, a nedavno je završio sa snimanjem "True Story" i glumio u filmovima "Django Unchained", "This Is The End", "The Watch". Probio se ulogom u velikom hitu Superbad, kad je postao deo "klana" Džada Apatova i nastavio da nastupa u njegovim komedijama i filmovima koje Apatov producira – "Get Him to the Greek", "Funny People", "Forgetting Sarah Marshall", "The 40-Year-Old Virgin", i u nezavisnom film "Cyrus", koji su režirali i napisali Džej i Mark Diplas.
Pozajmio je svoj glas u animiranim hitovima "Megamind", "How to Train Your Dragon", "Dr. Seuss’ Horton Hears a Who!", a učestvuje i u nastavku "How to Train Your Dragon 2", koji će izaći u bioskope 2014. godine. Hil je 2011. osmislio i dao svoj glas glavnom liku u hvaljenoj animiranoj seriji "Allen Gregory", a iste je godine režirao i muzički spot za pesmu Sare Barej "Gonna Get Over You". Napisao je scenario i glumi u "The Adventurer’s Handbook", kao i scenario za "Pure Imagination".
Oficijelni sajt:

Najnovije iz rubrike

Napišite komentar