U trendu

„Afterparti“ i „Rekvijem za gospođu J“ premijerno na Festu

U programu Srpski film u okviru 45. FEST-a naći će se 7 ostvarenja poreklom iz Srbije, od čega 2 nacionalne premijere: “Afterparti” u režiji Luke Bursaća i “Rekvijem za gospođu J.” Bojana Vuletića, koji je pre nekoliko dana imao prvo javno prikazivanje na filmskom festivalu u Berlinu.

Nacionalni program ove godine može da se pohvali veoma raznolikim filmovima, pre svega u smislu žanra i stila. Osim toga, zanimljiva je činjenica da su reditelji koji stoje iza ovogodišnjih filmova različitih generacija, te je tematski opseg ove selekcije veoma širok i raznovrstan.

„Afterparti“ Luke Bursaća je drugi po redu dugometražni film ovog mladog reditelja, koji je među publikom postao popularan već svojim kratkometražnim filmovima gotovo futurističke vizuelne estetike, a koji u fokusu imaju mahom priče o odrastanju njegovih vršnjaka.

Nakon „Tmine“, koja koketira sa urbanom naučnom fantastikom, Bursać se vraća u bioskope sa filmom o harizmatičnom beogradskom šankeru koji pokušava da se oproba u svetu glume.

Glavnu ulogu tumači Rade Ćosić, koji je i izvršni producent filma.

Bojan Vuletić imao je veoma uspešnu svetsku premijeru svog novog ostvarenja u okviru programske selekcije Panorama na Berlinskom filmskom festivalu, a kritike su nedvosmisleno bile pozitivne prema “Rekvijemu za gospođu J.” – kako u razmatranju Vuletićevog rediteljskog pisma, tako i u prepoznavanju poetike Jelene Stanković, direktorke fotografije.

Nakon „Vodiča kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem“, ovaj beogradski reditelj predstavlja film o mirnim samoubilačkim namerama sredovečne žene, koju tumači Mirjana Karanović.

„Dnevnik mašinovođe“ je najnoviji dugometražni film Miloša Radovića, a krasi ga dobro poznati humor ovog scenariste i reditelja, kog publika zna kao idejnog tvorca čuvene serije “Otvorena vrata”. Dvehiljaditih, Miloš Radović piše i režira dva popularna filma – “Pad u raj” i “Mali svet”, koji su veoma dobro prošli i među publikom i pred kritikom.

“Dnevnik mašinovođe” je duhovita i tragična priča o neobičnoj sudbini mašinovođa, koji svake godine usmrte veliki broj ljudi tokom svog naizgled ne tako stresnog posla. Istovremeno, to je veoma stilizovana priča o odrastanju, te prijateljstvu, porodici i ljubavi. Glavnu ulogu tumači Lazar Ristovski.

“Jesen samuraja” je komedija koja dolazi od autorskog dvojca, scenariste Dimitrija Vojnova i reditelja Danila Bećkovića, koji su publiku oduševili i nasmejali svojim prethodnim bioskopskim hitom “Mali budo”.

U pitanju je ljubavna priča o profesionalnom karatisti, koji po završetku karijere upada u niz suludih situacija u pokušaju da nađe pravi posao.

U selekciji nas očekuje još jedan žanrovski film, i to psihološki triler, debitantski film Filipa Kovačevića, diplomiranog matematičara, a to je film “Inkarnacija” koji govori o čoveku koji se budi iznova i iznova, na trgu u neimenovanom gradu, a tragajući za sopstvenim identitetom dolazi do brojnih neočekivanih i neprijatnih sazanja. Pitanje koje ovaj film postavlja je da li će on uspeti da se suprotstavi svojoj prošlosti.

Dva preostala filma u okviru selekcije Srpski film svoju domaću premijeru imala su na prošlogodišnjem izdanju Festivala autorskog filma, a u pitanju su ostvarenja dvoje mladih filmskih autora: “Svi severni gradovi” Daneta Komljena i “Vetar” Tamare Drakulić. “

Svi severni gradovi” je Komljenov debitantski dugometražni film, a ovaj reditelj snimio je prethodno nekoliko uspešnih kratkometražnih i eksperimentalnih filmova.

“Svi severni gradovi” je priča o Bobanu i Borisu koji se nalaze odvojeni od sveta, među nizom napuštenih bungalova; to je ogled o krhosti ljubavi i sirovi osvrt na izolovanost.

Tamara Drakulić je beogradska rediteljka koja je publici poznata zbog svoja dva prethodna dugometražna indi ostvarenja: “Ljuljaška” i “Okean”.

Izuzetno poetičan i nežan, “Vetar” Tamare Drakulić je priča o odrastanju jedne šesneastogodišnje devojčice, koja je smeštena na obalu mora.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike