„Bekstvo iz Šošenka” najbolje za gledaoce

U mnogim izborima za najbolji film prvih 100 godina pokretnih slika kritičari i autori proglašavali su „Građanina Kejna” Orsona Velsa. Tako su glasali i članovi Američkog filmskog instituta i učesnici Bi-Bi-Sijeve ankete.

Međutim, po isteku prvog filmskog veka, Britanski filmski institut, kritičari magazina „Sajt end saund” (Sight & Sound) i odabrani reditelji, među kojima i naš Srdan Golubović, za najbolji film proglasili su Hičkokovu „Vrtoglavicu”.

Publika se donekle slaže sa ovim izborima, ali ne u potpunosti. Tako, na primer, na najposećenijoj internet filmskoj bazi – imdb.com najbolje ocene gledalaca ima drama s elementima trilera „Bekstvo iz Šošenka” Frenka Darabonta.

Ova drama, o prijateljstvu dva zatvorenika, koje su odigrali Tim Robins i Morgan Friman, već sedam godina je na vrhu liste 250 najboljih filmova po mišljenju gledalaca, sa ocenom 9,2.

Filmska adaptacija priče Stivena Kinga „Rita Hejvort i iskupljenje u Šošenku” prilično je loše prošla na blagajnama kada se 1994. pojavila u bioskopima. Film je koštao 25 miliona dolara, a uspeo je da zaradi samo tri miliona dolara više.

Nije dobro prošao ni na dodeli Oskara: iako je bio nominovan u sedam kategorija, nije dobio nijednu pozlaćenu statuu. Trijumfovao je „Forest Gamp” osvojivši Oskare za najbolji film, režiju, glavnu mušku ulogu – Tom Henks…

Pa ipak, kako je „Bekstvo iz Šošenka” tokom protekle 22 godine izgradilo takvo poštovanje gledalaca širom sveta?

Njegova popularnost počela je da raste sa iznajmljivanjem video-kaseta i stalnim emitovanjem na TV, što je doprinelo da publika zavoli junake filma i priču zanimljivog zapleta.

U drami o Endiju Dufrejnu, bankaru koji provodi 19 godina u zatvoru Šošenk zbog ubistva žene i njenog ljubavnika, iako to nije počinio, mnogi gledaoci videli su priče o istrajnosti i pobedi snage volje, koje često nemaju u svojim životima ili ne mogu da ih ostvare.

Dufrejnovu životu priču zavoleli su mnogi jer je ispričana iz ugla posmatrača Reda (Friman), čoveka za sve i osobe od poverenja, koji svojim umirujućim glasom besedi da nada nikad ne umire.

Pored do tančina isplaniranog bekstva (kroz godinama kopan tunel i kanalizaciju), film je ponudio odličan obrt jer glavni junak ne samo da uspeva da nasamari upravnika zatvora, koji ga je koristio za pranje novca, već i da mu otme sve pare, dovede mu policiju na vrata kancelarije i primora ga na samoubistvo.

Mnogi gledaoci bi rekli, film ima sve, ali ipak nema. „Bekstvo iz Šošenka” nema ljubavnu priču jer je ona mesto ustupila priči o prijateljstvu i razumevanju, i nema zanosne plavuše – sem u filmu koji zatvorenici gledaju u filmu – Rite Hejvort.

Evo koji filmovi su najbolji po ocenama gledalaca, posetilaca filmskog sajta imdb.com.

2. „Kum” Frensisa Forda Kopole (1972) – 9,2

3. „Kum 2” Frensisa Forda Kopole (1974) – 9,0

4. „Mračni vitez” Kristofera Nolana (2008) – 8,9

5. „Šindlerova lista” Stivena Spilberga (1993) – 8,9

6. „12 gnevnih ljudi” (1957) – 8,9

7. „Petparačke priče” Kventina Tarantina (1994) – 8,9

8. „Gospodar prstenova: povratak kralja” Pitera Džeksona (2003) – 8,9

9. „Dobar, loš, zao” Serđa Leonea (1966) – 8,9

10. „Borilački klub” Dejvida Finčera (1999) – 8,8

(Ivan Aranđelović, Politika)

Ostavite komentar