najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Bioskopi u svetu zaradili rekordnih 38,3 mlrd dolara u 2015.

Bioskopi širom šveta su prošle godine ostvarili rekordnu zaradu od 38,3 milijarde dolara, zahvaljujući Kini i velikoj potrošnji mladih na bioskopske karte, pokazali su danas objavljeni podaci jedne asocijacije.

Globalna potrošnja na gledanje filmova na velikim platnima porasla je prošle godine za 5,2 odsto, pre svega zahvaljujući neverovatnom rastu u Kini od čak 51,2 odsto, prema podacima američke Nacionalne asocijacije vlasnika bioskopa (NATO), prenosi agencija Frans pres.

Takođe je registrovan veliki rast potrošnje u Meksiku (14,7 odsto), Nemačkoj (14,3 odsto), Španiji (7,8 odsto) i Brazilu (7,4 odsto).

Na severnoameričkim blagajnama, veliki blokbasteri kao što su “Ratovi zvezda: Sila se budi” i “Svet iz doba jure”, pomogli su da zarada prvi put premaši 11 milijardi dolara.

“Istorijski gledano, tri najveća bioskopska tržišta su SAD, Evropa i Australija. U ovom trenutku, strana bioskopska tržišta sa najbržom stopom rasta su u Aziji i Latinskoj Americi”, izjavio je predsednik i generalni direktor ove asocijacije, DŽon Fitijan na konferenciji u Las Vegasu.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike