najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Dženifer Lorens i dalje najplaćenija glumica

Drugu godinu zaredom, Dženifer Lorens je najplaćenija glumica na svetu, prva na listi koju redovno sastavlja magazin „Forbs”. Od juna prošle do juna ove godine, Amerikanka, koja sa 26 godina ima iza sebe četiri nominacije i jednog osvojenog Oskara, zaradila je 46 miliona dolara, 13 miliona više od drugoplasirane Melise Makarti. Impresivna zarada, mada za šest miliona dolara manja nego prethodne godine, potiče uglavnom od poslednjeg nastavka serijala „Igre gladi” i avansa za „Putnike”, koji tek treba da se snimaju.

Drugo mesto je za mnoge najveće iznenađenje jer je pokazatelj velikog uspeha komičarke koja dugo nije bila na ceni zbog toga što se ne uklapa u holivudske standarde poželjne figure. Makartijeva se u „Deverušama” vinula u zvezde, a protekle godine imala je nekoliko blokbastera, uključujući novu verziju „Isterivača duhova”.

Osim što je pokazala da ženska glumačka elita može da nosi i nekoliko brojeva više u odnosu na manekenke, Makarti je dokaz da veliki novac ne donose samo ozbiljne uloge. Za razliku od prethodnih decenija, kada su vladale glumice sa imidžom fatalnih žena, sada su među pet najplaćenijih dve komičarke – Dženifer Aniston je na četvrtom mestu.

Zanimljivo je da se sve više traže zrele žene, što bi mogao da bude znak da se filmska industrija oslobađa ukorenjenog „ejdžizma”, diskriminacije na osnovu starosti, komentarišu portali koji prate industriju zabave. Polovina glumica sa liste starija je od 40 godina, ali nacionalna raznovrsnost je i dalje slaba tačka. Među deset najplaćenijih je jedna Kineskinja Fan Bingbing i jedna Indijka Dipika Padukone. Sve ostale su bele Amerikanke mada Šarliz Teron ima i južnoafričko državljanstvo.

Kritičarima je zasmetalo i to što se ista imena vrte godinama, bez prostora za nove talente. Dženifer Lorens je već četiri godine među prvih pet, što govori da Holivud voli da se drži proverenih zvezda. U industriji u kojoj postoji velika neravnopravnost u zaradama između dva pola, 90 odsto najplaćenijih glumica dopunjava prihode reklamnim ugovorima.

Deset prvih sa liste ukupno je zaradilo 205 miliona, pre oporezivanja. Četiri su inkasirale po više od 20 miliona, dok je čak 18 muškaraca prešlo taj prag. Dženifer Lorens je zaradila skoro 20 miliona dolara manje od najbolje plaćenog glumca Dvejna Džonsona, koji je u istom periodu prihodovao 64,5 miliona.

Žene mogu da potpišu osmocifrene ugovore za glavnu ulogu, plus procenat od zarade, ali je za njih generalno manje uloga. Jedno novije istraživanje je pokazalo da ženski likovi imaju samo 28,7 odsto filmskih uloga sa tekstom. Trećinu i više vremena na velikom ekranu pojavljuju se u seksi odeći, vrlo često obnažene (27,5 odsto vremena). Sa prošlogodišnje liste fale zvučna imena kao što su Sandra Bulok, Andželina Džoli, Ris Viderspun i Kameron Dijaz, naveo je „Forbs”.

(Jelena Kavaja, Politika)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike