FEST 2016 briše granice (nedelja, 28. februar, video)

U FEST-ovim filmovima ove godine neće uživati samo beogradska publika – projekcije najatraktivnijih naslova 44. izdanja Festivala biće prikazane i u Podgorici, u bioskopu Cineplexx Delta City, kao i u Kragujevcu, u bioskopu Cineplexx Kragujevac Plaza.

U Podogrici će se program održavati od 26. 2. do 6. 3. od 21:15, a program u Kragujevcu će trajati od 27. 2. do 7.3. od 21 čas. Kragujevčani će moći da pogledaju i film “Vlažnost”, koji je otvorio FEST i pozdraviće ih ekipa filma, dok će Podgoričani na otvaranju uživati u novom ostvarenju Nikol Kidman “Kraljica pustinje”. Detaljnije o programu u Kragujevcu i Podgorici pročitajte klikom na linkove ispod teksta.

U sledećih devet dana, u 6 bioskopskih sala biće premijerno prikazano čak 110 premijernih filmova u dvoranama Sava centra, Doma omladine Beograda, Dvorane kulturnog centra, Doma sindikata, bioskopa Fontana i ove godine tri sale bioskopa Ušće “Cineplexx”, i to po sledećem rasporedu.

Programska celina: Glavni program – takmičarski
Naziv filma: “Dnevnik jedne tinejdžerke” (“The Diary of a Teenage Girl”)
Zemlja porekla: SAD, 2015
Termin prikazivanja: nedelja, 28. februar, 9.00 časova
Trejler: Dnevnik jedne tinejdžerke, 2015
Žanr: drama, romansa
Trajanje: 102 min.

Glavne uloge: Bel Powley, Alexander Skarsgard, Kristen Wiig
Scenario: Phoebe Gloeckner (roman), Marielle Heller
Režija: Marielle Heller

SINOPSIS

Smeštena u San Francisko 1976. godine, radnja “Dnevnika jedne tinejdžerke” započinje u razdoblju kada je hipi pokret počeo lagano da zamire, a kada je pank-rok počeo da se budi. Poput mnogih tinejdžerki tog vremena, Mini Gec žudi za ljubavlju, prihvatanjem i osećajem pripadnosti. Uskoro se upušta u kompleksan ljubavni odnos s dečkom svoje majke, „najzgodnijim čovekom na celom svetu”, a ono što sledi je oštrouman, humorističan i provokativan niz događaja koji opisuju seksualno i umetničko buđenje jedne mlade devojke.

O FILMU

„Dnevnik jedne tinejdžerke“ je filmska drama o odrastanju iz 2015. u režiji Marijel Heler, zasnovana na istoimenom grafičkom romanu Fibi Gloukner. Bel Pouli tumači lik petnaestogodišnje tinejdžerke koja se upušta u aferu sa majčinim dečkom.

Programska celina: Fest 44
Naziv filma: “Kerol” (“Carol”)
Zemlja porekla: Velika Britanija, SAD, Francuska, 2015
Termin prikazivanja: nedelja, 28. februar, 11.00 časova
Trejler: Kerol, 2015
Žanr: drama, romansa
Trajanje: 118 min.

Glavne uloge: Cate Blanchett, Rooney Mara, Sara Paulson
Scenario: Phyllis Nagy
Režija: Tod Haynes

SINOPSIS

Tereza Belive radi u radnji na Menhetnu ranih pedesetih i sanja o ispunjenijem životu kada sreće Kerol Eird, privlačnu ženu zarobljenu u propalom braku. Posle neposredne i očaravajuće veze koja se rađa između njih, nevinost njihovog prvog susreta nestaje, a veza se produbljuje. Kada veza Kerol i Tereze postane javna, Karolin suprug se sveti postavljajući pitanja o njenoj majčinskoj sposobnosti. Kerol i Tereza odlaze, ostavljajući svoje živote iza sebe, ali se javljaju konflikti koji će svaku od žena suočiti sa samom sobom i obavezama prema onoj drugoj.

Programska celina: Glavni program – van konkurencije
Naziv filma: “99 domova” (“99 Homes”)
Zemlja porekla: SAD, 2014
Termin prikazivanja: nedelja, 28. februar, 13.30 časova
Trejler: 99 domova, 2014
Žanr: drama
Trajanje: 112 min.

Glavne uloge: Andrew Garfield, Michael Shannon, Laura Dern
Scenario: Ramin Bahrani, Amir Naderi, Bahareh Azimi
Režija: Ramin Bahrani

SINOPSIS

Kada harizmatrični i nemilosrdni biznismen Rik Karver izbaci iz doma Denisa Neša, samohranog oca koji se brine o svojoj majci i mladom sinu, Neš postaje očajan, trudi se da obezbedi svoju porodicu i primoran je da radi za Karvera. Karver mu obećava da će povratiti kuću i osigurati porodicu, ali ga lukavo uvlači u svet bogataša i glamura. Kako Neš upada sve više u Karverovu mrežu, shvata da situacija postaje mnogo brutalnija i opasnija nego što je zamišljao.

Programska celina: Fokus Evropa
Naziv filma: “Daleko og razuzdane gomile” (“Far from the Madding Crowd”)
Zemlja porekla: UK, SAD, 2015
Termin prikazivanja: nedelja, 28. februar, 16.30 časova
Trejler: Daleko og razuzdane gomile, 2015
Žanr: drama, romansa
Trajanje: 119 min.

Glavne uloge: Carey Mulligan, Matthias Schoenaerts, Michael Sheen
Scenario: David Nicholls, Thomas Hardy (roman)
Režija: Thomas Vinterberg

SINOPSIS

“Daleko od razuzdane gomile”, priča je o nezavisnoj, divnoj i tvrdoglavoj Batšibi Everden, kojoj se udvaraju tri potpuno različita prosca: Gabrijel Ouk, stočar očaran njenim samovoljnim duhom, Frank Troj, nesmotreni oficir i Vilijam Boldvud, uspešni zreli neženja. Ova univerzalna priča o Batšibinim izborima i strasti pokazuje prirode ljudskih odnosa i ljubavi, kao i mogućnost čoveka da prevaziđe teškoće uz čvrstinu i istrajnost.

O FILMU

Daleko od razuzdane gomile britanska je ljubavna drama iz 2015. u režiji Tomasa Vinterberga snimljena po motivima iz istoimenog romana Tomasa Hardija.

Programska celina: Glavni program – takmičarski/Srpski film – takmičarski
Naziv filma: “Zvizdan” (“The High Sun”)
Zemlja porekla: Hrvatska, Srbija, Slovenija, 2015
Termin prikazivanja: nedelja, 28. februar, 19.00 časova
Trejler: Zvizdan, 2015
Žanr: drama, romansa
Trajanje: 123 min.

Glavne uloge: Tihana Lazović, Goran Marković, Nives Ivanković
Scenario: Dalibor Matanić
Režija: Dalibor Matanić

SINOPSIS

Zvizdan govori o zabranjenoj ljubavi, njenoj fragilnosti, ali i o njenoj snazi. Ova filmska priča obuhvata tri decenije, a smeštena je u dva susedna sela na Balkanu, čija je istorija opterećena sukobima, netrpeljivošću i netolerancijom.

Programska celina: Fest 44
Naziv filma: “Pod lupom” (“Spotlight”)
Zemlja porekla: SAD, 2015
Termin prikazivanja: nedelja, 28. februar, 22.00 časa
Trejler: Pod lupom, 2015
Žanr: biografska, drama, istorijski
Trajanje: 128 min.

Glavne uloge: Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schreiber
Scenario: Josh Singer, Tom McCarthy
Režija: Tom McCarthy
SINOPSIS

Film se temelji na istinitom događaju iz 2002. godine, kada tim upornih novinara Boston Globa počne da istražuje navode o zlostavljanju dece u katoličkoj crkvi. Njihova dugogodišnja istraga otkriva višedecenijska zataškivanja na najvišim nivoima verskog, pravnog i državnog sistema.

Ulaznice po ceni od 250 do 350 dinara su u prodaji od 6. februara na blagajnama ovih dvorana, a novost je da karte za projekcije u Centru “Sava” mogu da se nabave i onlajn, putem Eventima.

Koristan link: Zvaničan sajt FEST-a
Koristan link: Program FEST-a u Podgorici
Koristan link: Program FEST-a u Kragujevcu

Bioskopski repertoar

Ostavite komentar

Oznake