najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

FEST 2016 briše granice (petak 4. mart, video)

Priče braće Grim i Andersena su poznate svima, ali je verovatno mali broj ljudi čuo za kolekciju bajki napuljskog pesnika Đanbatista Bazilea iz 17. veka koje su inspirisale čuvene autore. Njegove originalne verzije Pepeljuge, Uspavane lepotice i Ivice i Marice daleko su mračnije od ispoliranih verzija koje se sada prepričavaju, i upravo to je privuklo reditelja Matea Garonea da ih adaptira za filmsko platno.

„Zaljubio sam se u Bazileove priče, one su koren svih evropskih bajki. Bio sam zadivljen vizuelnom snagom i originalnošću tih priča i likova, hteo sam da se oprobam u tom fantastičnom okruženju, u žanru fantazije, što nije tako često u Italiji. Hteo sam da istražujem ovaj žanr a da istovremeno zadržim veoma ličan pristup,” rekao je Garone.

Iako deluje da je filmsko tržište prezasićeno adaptacijama bajki, ovo je film koji može da se pohvali apsolutnom originalnošću. Za film “Priča nad pričama” odabrao je tri priče koje se prepliću u imaginarnom kraljevstvu. U nadrealnom svetu koji je Garone kreirao vide se uticaji i Monti Pajtona i Tima Bartona, ali uspešno balansira između crne komedije i alegorijske dubine. Garoneova prethodna dva filma, bavila su se korumpitanim strukturama moći i njihovim uticajem na različite aspekte društva.

U Priči nad pričama on transformiše taj motiv u prenaglašeno izobličavanje kapitalističkih fantazija koje teraju ljude da rade razne sulude stvari. Na kraju dovodi u pitanje taj čuveni kraj „i živeli su srećno do kraja života”- iako svoje likove dovodi do te tačke, ipak ništa nije sigurno. Film je premijerno prikazan u Kanu gde je bio u konkurenciji za Zlatnu palmu, a Garone je za svoja prethodna dva filma, osvojio Gran pri žirija u Kanu. Film je na programu od 22 časa.

Na FEST -u će biti prikazano čak 110 premijernih filmova u dvoranama Sava centra, Doma omladine Beograda, Dvorane kulturnog centra, Doma sindikata, bioskopa Fontana i ove godine tri sale bioskopa Ušće “Cineplexx” i to po sledećem rasporedu.

Programska celina: Fest 44

Naziv filma: “Magbet” (“Macbeth”)
Zemlja porekla: SAD, UK, Francuska, 2015
Termin prikazivanja: petak, 4. mart, 9.00 časova
Trejler: “Magbet”
Žanr: drama, ratni
Trajanje: 113 min.

Glavne uloge: Michael Fassbender, Marion Cotillard, Jack Madigan, Frank Madigan
Scenario: Jacob Koskoff, Michael Lesslie, Todd Louiso, William Shakespeare
Režija: Justin Kurzel

SINOPSIS

Magbet je priča o neustrašivom ratniku i harizmatičnom vođi, koga ambicija i želja vode u propast. Film donosi priču o strasti i ambiciji koja sve obuzima, smeštenu u 11. vek i u ratom rastrzanu Škotsku, uzbudljivu interpretaciju dramatičnih zbivanja te epohe i preosmišljavanje onoga kako je moglo da izgleda ratno vreme iz perspektive jednog od Šekspirovih najpoznatijih i najomiljenijih junaka.

Programska celina: Srpski film – takmičarski

Naziv filma: “Otadžbina”
Zemlja porekla: Srbija, 2015
Termin prikazivanja: petak, 4. mart, 11.00 časova
Trejler: Otadžbina, 2015
Žanr: drama
Trajanje: 110 min.

Glavne uloge: Nada Šargin, Vuk Kostić, Marta Bjelica, Nebojša Glogovac, Anita Mančić, Milica Mihajlović, Bojan Žirović, Dubravka Kovjanić, Marko Janketić
Scenario: Milena Marković
Režija: Oleg Novković

SINOPSIS

Pre petnaest godina, Maca je izgubila dete nesrećnim slučajem i muž je napustio. Sada radi kao kafanska pevačica u lokalu svog venčanog kuma Boleta. Njen muž Jovan, napušta iskušenički život u manastiru jer oseća da mu je dato da obavi neki zadatak među ljudima i da se iskupi. Maca oseća da se svet menja, puna je mržnje, plaši se Božje kazne, stalno se moli i posti. Jovan misli da je pronašao Boga u slaboumnoj devojčici Milici.

Programska celina: Fest 44

Naziv filma: “Dankinja” (“The Danish Girl”)
Zemlja porekla: UK, SAD, Nemačka, 2015
Termin prikazivanja: petak, 4. mart, 13.30 časova
Trejler: Dankinja, 2015
Žanr: biografski, drama, romansa
Trajanje: 119 min.

Glavne uloge: Eddie Redmayne, Alicia Vikander, Amber Heard, Ben Whishaw
Scenario: David Ebershoff (roman), Lucinda Coxon
Režija: Tom Hooper

SINOPSIS

U Kopenhagenu 1926, umetnik Ajnar Vejner je oženjen Gerdom Vejner i poznat je po slikama pejzaža. I Gerda je umetnica, ali manje poznata po radu na portretima uglednih građana. Njihov brak je stabilan i pun ljubavi, ali neke lične i profesionalne pojave su im oboma promakle. Ali to će sve početi da se menja jednog dana kad Gerda zamoli svog muža da zameni model koji mora hitno da naslika i obuče mu haljinu. To iskustvo će biti transformišuće jer će Ajnar uskoro shvatiti da je Lili zapravo izraz njegove prave ličnosti i počeće da živi svoj život kao žena. Gerda će neočekivano shvatiti da ima novu muzu i obnovljeni kreativni nalet. Ali ovaj par će uskoro doživeti negodovanje društva.

O FILMOVIMA

Zasnovan na romanu Dejvida Ebershova, “Dankinja” je neverovatna ljubavna priča inspirisana životima Lili Elbe i Gerde Vejner – koje igraju oskarovac Edi Redmejn (“Teorija svega”) i Ališa Vikander (“Ex Machina”), a film je režirao oskarovac Tom Huper, (“Kraljev govor”, “Jadnici”). Lilin i Gerdin brak i rad evoluiraju dok prolaze kroz Lilino revolucionarno putovanje kao transrodnog pionira.

Programska celina: Fest 44

Naziv filma: “Soba” (“Room”)
Zemlja porekla: Irska, Kanada 201
Termin prikazivanja: petak, 4. mart, 16.30 časova
Trejler: Soba, 2015
Žanr: drama
Trajanje: 118 min.

Glavne uloge: Brie Larson, Jacob Tremblay, Sean Bridgers, Wendy Crewson
Scenario: Emma Donoghue, Emma Donoghue (roman)
Režija: Lenny Abrahamson

SINOPSIS

Krajnje napet, a ujedno i duboko emotivan, film “Soba” nudi jedinstveno i dirljivo istraživanje beskrajne ljubavi između majke i njenog deteta. Nakon što petogodišnji Džek i njegova Ma(ma) pobegnu iz zatvorenog prostora u kome je Džek proveo čitav dotadašnji život, dečak otriva nešto uzbudljivo: spoljni svet. Dok proživljava radost, uzbuđenje i strah, osećanja koja mu donosi nova avantura, on se čvrsto drži za jedinu stvar koja mu znači više od svega – a to je naročita veza između njega i njegove voljene i odane Mame.

Programska celina: FEST 44

Naziv filma: “Trambo” (“Trambo”)
Zemlja porekla: Srbija, 2015
Termin prikazivanja: petak, 4. mart, 19.00 časova
Trejler: Trambo, 2015
Žanr: biografski, drama
Trajanje: 124 min.

Glavne uloge: Bryan Cranston, Diane Lane, Helen Mirren
Scenario: John McNamara, Bruce Cook (roman)
Režija: Jay Roach

SINOPSIS

Godine 1947, Dalton Trambo bio je vodeći holivudski scenarista, sve dok nije uhapšen i stavljen na crnu listu, zajedno sa drugim umetnicima, zbog svojih političkih uverenja. Trambo, u režiji Džeja Rouča, pripoveda o tome kako je Dalton upotrebio reči i duh da bi osvojio dve nagrade Oskar, raskrinkavši pritom apsurdnost i nepravednost crne liste koja je „upetljala” sve – od kraljice trač rubrika Hede Hoper do Džona Vejna, Kirka Daglasa i Ota Premingera.

Programska celina: Fest 44

Naziv filma: “Priča nad pričama” (“Il racconto dei racconti – Tale of Tales”)
Zemlja porekla: Italija, Francuska, UK, 2015
Termin prikazivanja: petak, 4. mart, 22.00 časova
Trejler: Priča nad pričama, 2015
Žanr: fantazija, horor, romansa
Trajanje: 125 min.

Glavne uloge: Salma Hayek, Vincent Cassel, Toby Jones, John C. Reilly
Scenario: Giambattista Basile (knjige bajki), Edoardo Albinati, Ugo Chiti, Matteo Garrone, Massimo Gaudioso
Režija: Matteo Garrone

SINOPSIS

Nekada davno, postojala su tri susedna kraljevstva, svako sa veličanstvenim dvorcem iz koga su vladali kraljevi i kraljice, prinčevi i princeze. Jedan kralj je bio bludnik, drugi očaran neobičnom životinjom, dok je jedna od kraljica bila opsednuta željom da dobije dete. Čarobnjaci i vile, zastrašujuća čudovišta, ogri i stare pralje, akrobate i kurtizane, protagonisti su ove slobodne interpretacije čuvenih bajki Đanbatiste Bazilea.

Programska celina: Thrills and kills

Naziv filma: “Poziv” (“The Invitation”)
Zemlja porekla: SAD, 2015
Termin prikazivanja: petak, 4. mart, 23.59 časova
Trejler: Poziv, 2015
Žanr: horor, triler
Trajanje: 100 min.

Glavne uloge: Michael Huisman, Tammy Blanchard, John Carroll Lynch
Scenario: Phil Hay, Matt Manfredi
Režija: Karyn Kusama

SINOPSIS

Vil i Idn su nekada bili zaljubljeni par. Nakon što je njihov sin izgubio život nesrećnim slučajem, Idn je nestala. Dve godine kasnije, praktično niotkuda, Idn se vraća sa novim suprugom i kao totalno druga osoba, jezivo promenjena, a pritom željna da se vidi sa svojim bivšim i drugima koje je ostavila za sobom. Tokom večere u kući koja mu je nekada pripadala, Vil, progonjen prošlošću, postaje svestan sve brojnijih pokazatelja da Idn i njeni novi prijatelji imaju tajnu i zastrašujuću agendu. Ali, da li možemo da verujemo Vilovoj verziji stvarnosti? Ili će on nenamerno biti katalizator prokletstva koje predoseća?

Ulaznice po ceni od 250 do 350 dinara su u prodaji od 6. februara na blagajnama ovih dvorana a novost je da karte za projekcije u centru “Sava” mogu da se nabave i onlajn putem Eventima.

Koristan link: Zvaničan sajt FEST-a

Bioskopski repertoar

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike