najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

FEST 2016 briše granice (sreda, 2. mart, video)

U nacionalnoj selekciji 44. FEST-a biće prikazano 19 filmova, premijerno – “Vlažnost”, “Dobra žena”, “Otadžbina”, “Procep”, “Apofenija”, “Otvorena” i “Paluba ispod Terazija”.

Internacionalni petočlani žiri odlučivaće o nagradama u kategorijama: najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga i najbolji debi, a biće dodeljena i nagrada žirija. Najbolji film poneće nagradu Beogradski Pobednik.

Od ove godine u nacionalnoj selekciji nalaze se i filmovi čiji je manjinski koproducent Srbija, a premijerno ćemo gledati “S one strane”, “Život je truba”, “Narodni heroj Ljiljan Vidić”, “Brat Dejan”, “Ti mene nosiš” i “Zvizdan”. Ovi filmovi će se takmičiti za posebne nagrade za manjinske koprodukcije u tri kategorije – najbolji film, najbolja režija i najbolje glumačko ostvarenje.

Predsednik žirija je Dragan Bjelogrlić, čuveni srpski glumac, producent, a odnedavno i reditelj. Ostatak žirija u ovoj kategoriji čine: srpski reditelj Vuk Ršumović, mlada rumunska glumica Kozmina Stratan, hrvatski filmski reditelj Nevio Marasović i nemački filmski novinar i festivalski  programski direktor Bernd Buder.

U sledećih 5 dana, u 6 bioskopskih sala biće premijerno prikazano čak 110 premijernih filmova u dvoranama Sava centra, Doma omladine Beograda, Dvorane kulturnog centra, Doma sindikata, bioskopa Fontana i ove godine tri sale bioskopa Ušće “Cineplexx”, i to po sledećem rasporedu.

Programska celina: Fest 44

Naziv filma: “Nerazuman čovek” (“Irrational Man”)

Zemlja porekla: SAD, 2015

Termin prikazivanja: sreda, 2. mart, 9.00 časova

Trejler: Nerazuman čovek, 2015

Žanr: drama, misterija

Trajanje: 95 min.

Glavne uloge: Joaquin Phoenix, Emma Stone, Parker Posey

Scenario: Woody Allen

Režija: Woody Allen

SINOPSIS

Došavši da predaje na malom provincijskom koledžu, Ejbi se upliće sa dve žene: Ritom Ričards, usamljenom profesorkom, koja želi da se spasi iz nesrećnog braka, i Džil, njegovom najboljom studentkinjom, koja mu postaje najbliži prijatelj. Džil voli svog dečka Roja i smatra Ejbijevu izmučenu, umetničku ličnost i egzotičnu prošlost nepodnošljivom. Čak i kada Ejbi pokaže znake mentalne neuravnoteženosti, Džil sve više postaje njime opčinjena. Ipak, kada ona pokuša da njihovu vezu učini romantičnom, on je grubo odbija. Samo čist slučaj menja stvari među njima kada Ejbi i Džil postanu slučajni svedoci razgovora i time bivaju upleteni. Kada Ejbi načini ozbiljan izbor, tek tada će moći da živi život u potpunosti. Ipak, njegova odluka okida čitav lanac događaja koji će zauvek uticati na živote njega, Džil i Rite.

Programska celina: Srpski film – takmičarski

Naziv filma: “Dobra žena”

Zemlja porekla: Srbija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, 2016

Termin prikazivanja: sreda, 2. mart, 11.00 časova

Trejler: Dobra žena, 2016

Žanr: drama

Trajanje: 90 min.

Glavne uloge: Mirjana Karanović, Hristina Popović, Bojan Navojec

Scenario: Mirjana Karanović, Stevan Filipović, Darko Lungulov

Režija: Mirjana Karanović

SINOPSIS

Nakon trideset godina braka, glavna junakinja saznaje tajnu o svom mužu, zbog koje je prisiljena da donese odluku da li će nastaviti da živi skrivajući istinu od sebe same, ili će ostaviti sve ono što je dotad stekla i započeti novo poglavlje. U trenutku kada saznaje da je teško bolesna, ona otkriva i ratnu prošlost svog muža i, prvi put u životu, biva prinuđena da sama donosi određene odluke.

Programska celina: Fest 44

Naziv filma: “Klan” (“El Clan”)

Zemlja porekla: Španija, Argentina, 2015

Termin prikazivanja: sreda, 2. mart, 13.30 časa

Trejler: Klan, 2015

Žanr: biografski, krimi, drama

Trajanje: 110 min.

Glavne uloge: Antonia Bengoechea, Gaston Cocchiarale, Guillermo Francella, Stefania Koessl

Scenario: Julian Loyola, Esteban Student, Pablo Trapero

Režija: Pablo Trapero

SINOPSIS

Argentina ranih osamdesetih. U tipičnom porodičnom domu tradicionalnog kvarta San Isidro, zlokobni klan zarađuje kidnapovanjima i ubistvima. Arhimedes, otac, predvodi i planira operacije. Alehandro, njegov najstariji sin je zvezda prestižnog lokalnog ragbi tima i čuvenih Puma, argentinskog mitskog nacionalnog tima. Sin se pokorava ocu i izdvaja moguće kandidate za kidnapovanje. Popularnost ga skriva od svake sumnje. Manje ili više, članovi porodice su saučesnici u tom užasnom poduhvatu jer žive od privilegija obezbeđenih od visokih otkupa koje plaćaju porodice žrtava.

Programska celina: Glavni program – van konkurencije

Naziv filma: “Slobodna ljubav” (“Freeheld”)

Zemlja porekla: SAD, 2015

Termin prikazivanja: sreda, 2. mart, 16.30 časova

Trejler: Slobodna ljubav, 2015

Žanr: drama, biografski, romansa

Trajanje: 103 min.

Glavne uloge: Julianne Moore, Ellen Page, Steve Carell, Michael Shannon

Scenario: Ron Nyswaner

Režija: Peter Sollett

SINOPSIS

Zasnovan na Oskarom nagrađenom kratkom dokumentarnom filmu, koji je za veliko platno adaptirao scenarista Filadelfije Ron Nisvaner, film je istinita priča o ljubavi Lorel Hester (Džulijen Mur) i Stejsi Endri (Elen Pejdž) i njihovoj borbi za pravdu. Lorel je odlikovana policajka iz Nju Džerzija kojoj je dijagnostikovan terminalni kancer. Ona želi da prenese pošteno zarađenu penziju svojoj civilnoj partnerki, Stejsi. Međutim, državni legislatori, tzv. „freeheld-eri”, nameravaju da je spreče u tome. Prekaljeni detektiv Dejn Vels (Majkl Šenon) i aktivista Stiven Goldštajn (Stiv Karel) udružuju se u odbrani prava Lorel i Stejsi, okupljajući policijske službenike i građanstvo kako bi podržali njihovu borbu za ravnopravnost.

Programska celina: Fest 44

Naziv filma: “Mladost” (“Youth”)

Zemlja porekla: Italija, Francuska, Švajcarska, UK, 2015

Termin prikazivanja: sreda, 2. mart, 19.00 časova

Trejler: Mladost, 2015

Žanr: komedija, drama

Trajanje: 118 min.

Glavne uloge: Michael Caine, Harvey Keitel, Jane Fonda, Rachel Weisz, Paul Dano

Scenario: Paolo Sorentino

Režija: Paolo Sorentino

SINOPSIS

Fred i Mik, dva stara prijatelja na pragu osamdesetih godina, uživaju u odmoru u lepom hotelu u podnožju Alpa. Fred, kompozitor i dirigent u penziji, ne namerava da se vrati svojoj muzičkoj karijeri, koju je odavno napustio, dok Mik, reditelj, još uvek radi i žuri da završi scenario za svoj najnoviji film. Oba prijatelja znaju da su im dani odbrojani i odlučuju da se zajednički suoče sa sudbinom. Za razliku od njih, izgleda da niko drugi ne mari za protok vremena.

Programska celina: Fest 44

Naziv filma: “Ave Cezare” (“Hail, Caesar”)

Zemlja porekla: SAD, UK, 2016

Termin prikazivanja: sreda, 2. mart, 22.00 časova

Trejler: Ave Cezare, 2016

Žanr: komedija, misterija

Trajanje: 106 min.

Glavne uloge: Scarlett Johansson, Channing Tatum, Emily Beecham, Tilda Swinton, Josh Brolin, George Clooney, Ralph Fiennes, Frances McDormand, Jonah Hill

Scenario: Joel Coen, Ethan Coen

Režija: Joel Coen, Ethan Coen

SINOPSIS

“Ave, Cezare!” prati jedan dan u životu čoveka koji rešava probleme za studio, i to dan kad će morati da reši mnogo problema. Kad najveća svetska zvezda nestane, a njegovi otmičari zatraže ogromnu otkupninu, biće potrebna snaga najvećih holivudskih imena da se reši misterija njegovog nestanka. Ovaj najinventivniji film braće Koen, odvešće publiku u najkomičniju potragu za zločincem i predstaviće neočekivani humor i dramu iza kulisa filmske industrije.

O FILMU

Dobitnici četiri Oskara, Džoel i Itan Koen, napisali su scenario i režiraju film “Ave, Cezare!”, komediju sa najvećim filmskim zvezdama, smeštenu u period posle Zlatnog doba Holivuda. U filmu igraju Džoš Brolin, Džordž Kluni, Alden Erenrajh, Rejf Fajns, Džona Hil, Skarlet Johanson, Frensis Mekdormand, Tilda Svinton i Čening Tejtum.

Ulaznice po ceni od 250 do 350 dinara u prodaji su od 6. februara na blagajnama ovih dvorana, a novost je da karte za projekcije u Centru “Sava” mogu da se nabave i onlajn putem Eventima.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike