najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

FEST 2016 briše granice (utorak, 1. mart, video)

Nedavno je održana 88. po redu dodela nagrada Akademije, a i ove godine, kao i prethodnih, Oskarom su nagrađeni neki od filmova koji će biti prikazani na FEST-u.

Pobednik večeri, odnosno nosilac nagrade za najbolji film godine jeste film “Pod lupom” (“Spotlight”) reditelja Toma Mekartija koji je već prikazan na FEST-u. Ova istinita priča o grupi novinara koji su razotkrili višedecenijska zataškivanja o zlostavljanju dece u katoličkoj crkvi osvojila je i Oskara za najbolji originalni scenario, nakon što je u istoj kategoriji nagrađena i BAFTA nagradom.

Čini se da je najmanje iznenađenje večeri pobeda glumice Bri Larson (Brie Larson) u kategoriji najbolja ženska glavna uloga, budući da je ona ove godine ponela sve bitne glumačke nagrade: Zlatni globus, BAFTA, nagradu glumačkog esnafa SAG, a sada i Oskar. Film “Soba”(“Room”), za koji je Larsonova nagrađena, na programu je 4. marta u 16.30 časova.

Nagrada za najbolju sporednu ulogu otišla je u ruke Ališe Vikander (Alicia Vikander) za film “Dankinja” (“The Danish Girl”). Njenom kolegi Ediju Redmejnu (Eddie Redmayne) izmakla je nagrada za najboljeg glumca, ali je sa osmehom ispratio trijumf Leonarda Dikaprija. Film “Dankinja” na programu je u Sava centru 3. marta u 22 časa i 4. marta u 13.30 časova.

Praznih ruku ostali su filmovi “Kerol”, “Bruklin”, “Trambo” i “Sikario”, ali sama činjenica da su bili nominovani za najprestižnije filmske nagrade, govori da su ovo filmovi koje ne smete propustiti na ovogodišnjem FEST-u.

U sledećih 6 dana, u 6 bioskopskih sala biće premijerno prikazano čak 110 premijernih filmova u dvoranama Sava centra, Doma omladine Beograda, Dvorane kulturnog centra, Doma sindikata, bioskopa Fontana i ove godine tri sale bioskopa, Ušće “Cineplexx”, i to po sledećem rasporedu.

Programska celina: Glavni program – takmičarski

Naziv filma: “Mandarina” (“Tangerine”)
Zemlja porekla: SAD, 2015
Termin prikazivanja: utorak, 1. mart, 9.00 časova
Trejler: Mandarina, 2015
Žanr: komedija, drama
Trajanje: 88 min.

Glavne uloge: Kitana Kiki Rodriguez, Mya Taylor, Karren Karagulian
Scenario: Sean Baker, Chris Bergoch
Režija: Sean Baker
SINOPSIS

Božićno je veče u Holivudu, a Sin-Di (debitantkinja Kitana Kiki Rodrigez) vraća se na ulicu. Nakon što načuje da je njen momak i makro (Džejms Renson) bio neveran dok je ona bila dvadeset i osam dana u zatvoru, prostitutka i njena najbolja prijateljica Aleksandra (debitantkinja Maja Tejlor) kreću sa zadatkom da otkriju od koga su krenule ove skandalozne glasine. Njihova bučna odiseja vodi ih kroz razne subkulture Los Anđelesa, uključujući i porodicu Jermena koja se i sama suočava sa posledicama neverstva.

O FILMU

U svojim ranijim filmovima reditelj Šon Bejker prikazao je svetove koji su retko viđeni na filmu u bogatim nijansama i intimnim detaljima. “Mandarina” nastavlja istim putem i donosi eksploziju energije i stila. Ultramoderna božićna bajka ispričana na ulicama Los Anđelesa, Mandarina prevazilazi očekivanja na svakom koraku.
Programska celina: Fest 44

Naziv filma: “Kraljica pustinje” (“Queen of the Desert”)
Zemlja porekla: SAD, Maroka, 2015
Termin prikazivanja: utorak, 1. mart, 11.00 časova
Trejler: Kraljica pustinje, 2015
Žanr: biografski, drama, istorijski
Trajanje: 128 min.

Glavne uloge: James Franco, Nicole Kidman, Damian Lewis
Scenario: Werner Herzog
Režija: Werner Herzog
SINOPSIS

Ovaj film je hronika života Gertrude Bel, putnika, pisca, arheologa, istraživača, kartografa i političkog atašea Britanskog carstva na početku XX veka.

Programska celina: Fokus Evropa

Naziv filma: “Jastog” (“The Lobster”)
Zemlja porekla: Irska, UK, Grčka, Francuska, Holandija, 2015
Termin prikazivanja: utorak, 1. mart, 13.30 časova
Trejler: Jastog, 2015
Žanr: komedija, drama, romansa
Trajanje: 118 min.

Glavne uloge: Jacqueline Abrahams, Roger Ashton-Griffiths, Jessica Barden, Colin Farrell
Scenario: Yorgos Lanthimos, Efthymis Filippou
Režija: Yorgos Lanthimos
SINOPSIS

“Jastog” je ljubavna priča čija je radnja smeštena u blisku budućnost u kojoj, prema zakonu Grada, svi samci bivaju uhvaćeni i smešteni u Hotel. U Hotelu svi imaju isti zadatak: u roku od 45 dana treba da pronađu odgovarajućeg partnera. Ako ne uspeju u tome, bivaju pretvoreni u životinje prema vlastitom izboru i pušteni u Šumu. Glavni lik filma, očajni Muškarac, beži iz Hotela u Šumu gde žive Usamljeni te se, nasuprot njihovim zakonima, zaljubljuje u jednu pripadnicu njihove družine.

Programska celina: Fest 44

Naziv filma: “Sikario” (“Sicario”)
Zemlja porekla: SAD, 2015
Termin prikazivanja: utorak, 1. mart, 16.30 časova
Trejler: Sikario, 2015
Žanr: akcija, krimi, drama
Trajanje: 121 min.

Glavne uloge: Emily Blunt, Josh Brolin, Benicio Del Toro
Scenario: Taylor Sheridan
Režija: Denis Villeneuve
SINOPSIS

U Meksiku, Sikario znači plaćeni ubica. U bezakonju pograničnog predela koji se proteže između SAD i Meksika, idealistu FBI agenta angažuje elitni državni službenik za pomoć u eskalaciji rata protiv droge. Predvođeni tajanstvenim konsultantom sa sumnjivom prošlošću, tim polazi na tajno putovanje terajući Kejt da preispita sve u šta je verovala, da bi preživela.

Programska celina: Srpski film – takmičarski

Naziv filma: “Dobra žena”
Zemlja porekla: Srbija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, 2016
Termin prikazivanja: utorak, 1. mart, 19.00 časova
Trejler: Dobra žena, 2016
Žanr: drama
Trajanje: 90 min.

Glavne uloge: Mirjana Karanović, Hristina Popović, Bojan Navojec
Scenario: Mirjana Karanović, Stevan Filipović, Darko Lungulov
Režija: Mirjana Karanović
SINOPSIS

Nakon trideset godina braka, glavna junakinja saznaje tajnu o svom mužu, zbog koje je prisiljena da donese odluku da li će nastaviti da živi skrivajući istinu od sebe same, ili će ostaviti sve ono što je dotad stekla i započeti novo poglavlje. U trenutku kada saznaje da je teško bolesna, ona otkriva i ratnu prošlost svog muža i, prvi put u životu, prinuđena je da sama donosi određene odluke.

Programska celina: Fest 44

Naziv filma: “Klan” (“El Clan”)
Zemlja porekla: Španija, Argentina, 2015
Termin prikazivanja: utorak, 1. mart, 22.00 časa
Trejler: Klan, 2015
Žanr: biografski, krimi, drama
Trajanje: 110 min.

Glavne uloge: Antonia Bengoechea, Gaston Cocchiarale, Guillermo Francella, Stefania Koessl
Scenario: Julian Loyola, Esteban Student, Pablo Trapero
Režija: Pablo Trapero
SINOPSIS

Argentina ranih osamdesetih. U tipičnom porodičnom domu tradicionalnog kvarta San Isidro, zlokobni klan zarađuje kidnapovanjima i ubistvima. Arhimedes, otac, predvodi i planira operacije. Alehandro, njegov najstariji sin je zvezda prestižnog lokalnog ragbi tima i čuvenih Puma, argentinskog mitskog nacionalnog tima. Sin se pokorava ocu i izdvaja moguće kandidate za kidnapovanje. Popularnost ga skriva od svake sumnje. Manje ili više, članovi porodice su saučesnici u tom užasnom poduhvatu jer žive od privilegija obezbeđenih od visokih otkupa koje plaćaju porodice žrtava.

Ulaznice po ceni od 250 do 350 dinara su u prodaji od 6. februara na blagajnama ovih dvorana a novost je da karte za projekcije u Centru “Sava” mogu da se nabave i onlajn putem Eventima.

Koristan link: Zvaničan sajt FEST-a

Bioskopski repertoar

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike