najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

FEST „Briše granice“ od 26. februara do 6. marta

Međunarodni filmski festival FEST, 44. po redu, pod sloganom „Briše granice“, biće održan od 26. februara do 6. marta, a tokom festivala premijerno će biti prikazano više od 100 filmova.

Čast da otvori ovogodišnji FEST pripala je debitantskom filmu „Vlažnost“ reditelja Nikole Ljuce, rečeno je na konferenciji za novinare u Skupštini grada Beograda.

Najbolji filmovi će se nagrađivati u tri takmičarska programa – glavnom takmičarskom programu, programu srpskog filma i programu „Granice.

U Glavnom takmičarskom programu naći će se 15 filmova iz 13 zemalja, a internacionalni žiri odlučivaće o nagradama u kategorijama najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolj muška i ženska uloga i najbolji debi, a biće dodeljena i nagrada žirija.

Najbolji fim poneće nagradu Beogradski Pobednik.

U istim kategorijama, nagrade će se dodeljivati i u nacionalnoj selekciji, a o njima će odlučivati internacionalni petočlani žiri. U toj selekciji biće prikazano 17 filmova, od kojih premijerno „Dobra žena“ Mirjane Karanović, „Otadžbina“ Olega Novkovića i „Procep“ Dejana Zečevića, koji će i zatvoriti FEST, 6. marta.

U trećem takmičarskom programu Granice, takmiciće se 11 subverzivnih filmova iz Nemačke, Francuske, Japana, Hrvatske, Tajlanda, Argentine, Etiopije, Indije i Poljske.

Pored te tri, filmovi će biti prikazani u celinama Glavni program bez konkurencije, FEST 44, Fokus Evropa, THRILLS&KILŠ, Plazma festić, posvećen mališanima, Dokumentfest, Microwavw, Fest klasik i Specijalne projekcije.

Na ovogodišnjem FEST-u predstaviće se veliki broj filmova malih kinematografija, pa u Beograd dolaze filmovi iz Vijetnama, Gvatemale, UAE, Etiopije, Albanije.

Posebnost ovogodišnjeg festivala je i što će se na njemu predstaviti rekordan borj rediteljki, čak njih 18.

Gost FEST -a je legendarni reditelj Džon MekTirnan, nezaobilzna glumica Almodovarovih filmova Viktorija Avril, i čuveni glumac Entoni La Palja.

Ljubitelji sedme umetnosti filmska opstvarenja će moći da pogledaju u „Sava“ centru, Sinepleksu u Ušću, Domu omladine Beograd, Dvorani Kulturnog centra, Jugoslovenskoj kinoteci i bioskopu Fontana, ali ove godine FEST izlazi sa projekcijama i van bioskopskih prostora, pa će najnovija ekranizacija MAgbeta biti prikazana u Narodnom pozorištu, dokumentarac o Dženis Džoplin u UK Parobrod, a film Noma u restoranu Komunale.

Pored zvaničnih nagrada žirija biće dodeljene nagrada Nebojša Đukelić, nagrada FIPRESCI žirija, od ove godine i nagrada FEDEORA žirija, udruženja filmskih kritičara Evrope i Mediterana.

Dobitnici nagrade Beogradski Pobednik za životno delo i izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće naknadno objavljeni, kao i dobitnik nagrade počasni Beorgadski pobednik za dosadašnje stvaralaštvo.

Karte za festival biće puštene u prodaju 6. februara, a karte za projekcije u „Sava“ centru mogu se nabaviti na blagajni Sava centra, uz novost da je za filmove u toj dvorani omogućena kupovina onlajn putev Eventima i na Eventimovim prodajnim mestima.

Karte za projekcije van Sava centra kupuju se na blagajnama sala.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike