najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Festival frankofonog filma od 28. do 31. marta

Sedmi Festival frankofonog filma biće održan od 28. do 31. marta u Domu omladine Beograda i Jugoslovenskoj kinoteci, najavili su danas organizatori. Program će obuhvatiti osam filmova iz Francuske, Tunisa, Rumunije, Bugarske i Srbije.

Publika će imati priliku da pogleda priče o zaljubljenim feministkinjama, komunističkim vešticama, potrazi za izgubljenom bakom, misterioznoj smrti lokalnog mangupa, priču o rađanju svetskih košarkaških šampiona.

“Potrebno je više od francuskog jezika da biste bili deo Frankofonije danas. Svi koji sa Francuskom delimo istoriju, kulturu i pogled na svet okupićemo se opet u Domu omladine na reviji najboljih igranih filmova iz zemalja koje žive francuski šarm”, poručuju organizatori.

Festival će otvoriti u Jugoslovenskoj kinoteci francuski film “Leto” iz 2014. godine, u režiji Katrin Korsini.

U Domu omladine biće prikazana ostvarenja “Sećanja” Žan-Pola Ruva (Francuska, 2015), “Stara komunistička veštica” Sterea Gulee (Rumunija, 2013), “Sud” Stefana Komandareva (Bugarska, 2014), “Magična kutija” Ridhe Behia (Tunis/Francuska, 2002), “Sledeći put ciljaću srce” Sedrika Anžea (Francuska, 2014).

Na programu će biti i “Vrelina” Rafaela Žakula (Francuska, 2015) i “Bićemo prvaci sveta” Darka Bajića (Srbija, 2015).

Festival frankofonog filma organizuje se u okviru Meseca Frankofonije, koji se obeležava brojnim manifestacijama širom sveta, tokom čitavog meseca marta.

Međunarodna organizacija frankofonije broji 200 miliona osoba koje govore francuski, odnosno 56 država stalnih članica i 19 članica posmatrača, a među njima je i Srbija od 2006. godine.

Festival organizuju Dom omladine Beograda u saradnji sa Francuskim institutom, Jugoslovenskom kinotekom i ambasadama Rumunije, Tunisa i Bugarske.

Cena ulaznice je 200 dinara.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike