najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Hanekeovi filmovi u Jugoslovenskoj kinoteci

U Jugoslovenskoj kinoteci sutra počinje retrospektiva filmova austrijskog reditelja Mihaela Hanekea, koja će trajati do 24. aprila.

Opus će biti otvoren filmom “Profesorka klavira” koji počinje sutra u 19 sati, dok će ga zatvoriti oskarom nagrađeni film “Ljubav” iz 2013. godine.

Osim ovih filmova biće prikazani još “Benijev video”, “Čudne igre”, “Skreveno”, “Bela traka”.

Direktor Austrijskog kulturnog foruma Johanes Iršik kaže da je Haneke do sada snimio deset filmova, a da će na retrospektivi biti prikazano njegovih šest ostvarenja.

“On u svojim filmovima nastoji da podstakne publiku na razmišljanje, jer brojna pitanja u filmu ostaju otvorena”, kaže Iršik i dodaje da cilj njegovih filmova nije zabava već da gledalac bude iritiran i na taj način pokrenut na promišljanje.

U retrospektivi će, kako kaže, biti prikazani stariji filmovi, ali i najnoviji film “Ljubav” za koga je dobio oskara.

Haneke je sinonim za austrijsdku kinematografiju ali, nastavlja Iršik, i za evropsku kinematografiju, posebno francusku gde je radio dosta.

Organizatori retrospektive filmova su Austrijski kulturni forum, Francuski institut u Srbiji i Jugoslovenska kinoteka.

Sa filmom “Bela traka” osvojio je brojne nagrade među kojima i Zlatnu palmu na filmskom festivalu u Kanu, da bi sa najnovijim ostvarenjem “Ljubav” imao je pet nominacija za oskara i osvojio je oskara za najbolji strani film.

Dobitnik je i nagrade Zlatni globus, a za svoju posvećenost nezavisnom filmu Hanekea je 2012. godine francuski predsednik Fransoa Oland odlikovao nacionalnim ordenom francuske Legije časti u rangu viteza.

Trenutno Haneke radi na svom novom filmu “Srećan kraj” koji se snima u luci Kale na severu Francuske.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike