Holivud u Beogradu snima seriju o Supermenu

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se s Dejvidom S. Gojerom, producentom serijala „Kripton”, koji se u Beogradu snima u produkciji holivudskog studija „Vorner bros”. Sastanku su prisustvovali i producenti Damjan Kindler i Hauard Grigsbi, ali i izvršna producentkinja Anđelka Vlaisavlević, direktorka kompanije „Work in Progress”, koja je mnogim stranim filmskim autorima bila domaćin tokom rada u našoj zemlji.

„Kripton” je TV serija o potomcima superjunaka Supermena, čije se pilot epizode ovih dana realizuju u Srbiji.

Premijer Vučić razgovarao je s producentima o podsticajima za strane filmske produkcije i planovima za stvaranje regionalnog filmskog centra u Srbiji. Vučić je istakao da je uredba, koja je usvojena prošle godine, omogućila dolazak više stranih produkcija zainteresovanih za snimanje u Srbiji i naglasio da je ona podsticajna kako za strane tako i za domaće filmske produkcije, ukazavši na to da će Vlada Srbije nastaviti da pronalazi načine kako bi olakšala rad filmskim radnicima u našoj zemlji.

– Ovakvi projekti su važni za Srbiju ne samo u ekonomskom već i u marketinškom smislu. Moramo da radimo na stvaranju pozitivne slike o filmskom potencijalu Srbije i da podstičemo međunarodne produkcije da izaberu našu zemlju kao odredište za svoje projekte”, rekao je premijer Vučić, preneo je Tanjug.

Producent Gojer je istakao da Srbija ima kvalitetan kadar, velike mogućnosti i potencijale za snimanje filmova. On je rekao da su se do sada u Srbiji snimali niskobudžetni filmovi, a da je, zahvaljujući podsticajima Vlade Srbije, najavljen dolazak većih produkcija.

– Beograd u svetu filma ima pozitivan imidž kao dobro mesto za snimanje. To je prilika da mladi iz srpske kinematografije rade sa svetskim filmskim radnicima i da na taj način steknu iskustvo koje će kasnije primenjivati u svom radu – rekao je holivudski producent.

Gojeru je ovo treći projekat koji realizuje u Srbiji. Podsetimo, on je traženi scenarista i producent u Holivudu. Prema njegovim scenarijima realizovana je trilogija „Blejd”, s Veslijem Snajpsom u naslovnoj ulozi, a treći deo – „Blejd: triniti” je i režirao. Napisao je predloške za filmove „Skakač” i „Ghost Rider”. Kao scenarista ili autor priče pisao je popularnu trilogiju Kristofera Nolana o Betmenu („Betmen: početak”, „Mračni vitez” i „Uspon mračnog viteza”). Prema njegovim tekstovima snimljeni su i blokbasteri „Čovek od čelika” o Supermenu i „Betmen protiv Supermena”, čime se potvrdio kao pisac scenarija zasnovanih na strip-junacima. Režirao je filmove „Zig zag” i „Nevidljivi” i bio koscenarista video-igara „Kol of djuti” (Call of Duty).

Nedavno je u Beogradu sniman rimejk filma „Leptir”, čija ekipa je potrošila osam miliona dolara, precizirala je nedavno za Tanjug Anđelka Vlaisavljević, koja je u Srbiji ugostila ekipe 30 serija i filmova, među kojima „Koriolana” Rejfa Fajnsa i „Novembraskog čoveka” s Pirsom Brosnanom. Kako je rekla, producenti „Vorner brosa” će za tri nedelje snimanja serije „Kripton” u našoj zemlji utrošiti četiri miliona dolara. Ako taj pilot bude prihvaćen, od sredine 2017. oni bi trebalo u Srbiji da snimaju po 10 epizoda svake godine, a žele da potpišu ugovor na pet godina. U tom slučaju „Vorner” bi godišnje u Srbiji trošio između 15 i 20 miliona dolara.

Ostavite komentar