U trendu

Hronika Festivala u Kanu

Petog dana festivala svoju premijeru doživeo je i film „Elephant“ Gasa van Santa (Gus Van Sant). Ovaj film oživljava užasan masakr koji se pre nekoliko godina odigrao u američkoj srednjoj školi „Columbine High“. Oskarovac Van Sant ponovo pokreće pitanje ispravnosti zakona o nošenju oružja u Americi. Publika je izašla sa projekcije u šoku, zapanjena nad ovim monstruoznim zločinom.

Dan šesti

Glavna atrakcija šestog dana festivala bilo je pojavljivanje Larsa fon Trira (Lars Von Trier) i njegove glavne glumice Nikol Kidman (Nicole Kidman) na festivalu. Film danskog autora se po sedmi put nalazi u oficijelnoj konkurenciji festivala. To je, bez pogovora, jedan od filmova koji je publika željno očekivala da vidi. Nikol Kidman, koja je nedavno osvojila Oskara za film „Sati“ („The Hours“), igra Grejs, glavnu heroinu ovog tri sata dugog filma. Ova uloga je za slavnu australijsku glumicu predstavljala najveći profesionalni izazov, jer je čitav film smešten u studio sa veoma oskudnim kulisama.

Režiser i njegova glamurozna glumica prošetali su se crvenim tepihom na veliko oduševljenje obožavalaca. Među ostalim holivudskim i evropskim glumcima koji se pojavljuju u ovom filmu su: Stelan Skarsgerd (Stellan Skarsgerd), Ketrin Kartlidž (Katrin Cartlidge), Pol Betani (Paul Bettany), Žan-Mark Bar (Jean-Marc Barr) i Loren Bekol (Lauren Bacall). Kidmanova je poslednji put bila na Kanskom festivalu pre dve godine, kada je promovisala film Baza Lurmana (Baz Luhrman) – „Mulen ruž“ („Moulin Rouge“). Lars fon Trir, danski don dogmatskog filmskog stvaralaštva, već je osvojio Zlatnu palmu 2000. godine za film „Ples u tami“ („Dancer in the Dark“).

Koristan link: Oficijelni sajt Kanskog festivala na engleskom jeziku

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.