najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Kameron sprema nove „Avatare” i želi 3D bez naočara

Holivudsko udruženje filmskih i televizijskih inženjera dodelilo je priznanja Džejmsu Kameronu i Daglasu Trumbilu na svečanoj večeri koja je pre nekoliko večeri održana u Dolby sali u Holivudu. Ovo priznanje je najveće koje može da se dobije u holivudskoj filmskoj industriji od strane tehničkih inženjera koji pomeraju granice vizuelnog i digitalnog i postavljaju nove filmske standarde. Raniji laureati ovih priznanja bili su Volt Dizni, Rej Dolbi i Džordž Lukas.

Daglas Trumbil, pionir vizuelnih efekata, koji je radio sa Stenlijem Kjubrikom na specijalnim efektima klasika „2001: odiseja u svemiru”, ali i na čuvenom „Blejd raneru” Ridlija Skota, izjavio je da nauka danas treba da omogući filmskim stvaraocima da na nove, bolje načine prave priče za velika platna.

Džejms Kameron obećao je, primajuću priznanje, da će novi „Avatar” filmovi biti bolji.

„Guraću još dalje. Ne samo ka boljim alatima za snimanje i montažu ili dinamici rada već i kao još boljem kvalitetu slike. To su stvari na kojima uveliko radimo. Još uvek sam veoma agresivan što se tiče 3D, ali nam trebaju svetliji projektor i na kraju, mislim da može da se dogodi – i 3D bez naočara. Stići ćemo i do toga”, optimističan je Kameron, inače i reditelj „Ambisa”, prvog i drugog „Terminatora” i „Titanika”.

Tri nastavka „Avatara” Kameron bi trebalo da snima već sledeće godine. Scenariji su već napisani, scenografija se u kompjuterima uveliko kreira, snimaće se uglavnom u studiju, a ekipu očekuje veliki rad jer će sva tri filma biti snimana jedan za drugim, bez prekida.

Inače, Kameron je odao priznanje Trumbilu, rekavši da ga je njegov i Kjubrikov rad na „2001: odiseji u svemiru” inspirisao da postane filmski stvaralac i dodao: „Filmovi će izgledati bolje nego ikada dosad. Sve što možemo da zamislimo, možemo da napravimo na ekranu.”

(Politika)

1 komentar
  1. Mujica Karamahmudovuć

    Kjubrik je snimio sletanje na Mesec. On će, verovatno, snimati sletanje na Mars.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike