najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Kinezi će deliti uloge u Holivudu, kupuju studio Ledženderi

Kineski konglomerat Daljen Vanda grupa, koja poseduje lanac multipleks bioskopa AMC, trebalo bi da preuzme kontrolni paket akcija u filmskom studiju Ledženderi, što će kineskoj kompaniji omogućiti ulazak na američko tržište zabave, piše NJujork tajms.

Investitori u producentskoj kući Ledženderi već su pristali da prodaju svoj udeo Vanda grupi, u sklopu sporazuma kojim se vrednost američke kompanije procenjuje na oko četiri milijarde dolara, saopštili su izvori upoznati sa situacijom.

Pomenuti investitori, kako piše američki list, poseduju nešto više od 50 odsto kapitala kompanije.

Preostali deo tog filmskog studija će ostati u vlasništvu aktuelne uprave, kao i Tomasa Tula, bivšeg vlasnika perionica veša koji je osnovao Ledženderi 2000. godine i pretvorio ga u holivudskog giganta.

Prema tvrdnjama stručnjaka, ovaj ugovor ima smisla za obe kompanije, budući da obe teže pravljenju visoko-budžetskih filmova sa specijalnim efektima koje kineska publika posebno voli.

Vanda grupa kontroliše najveći lanac bioskopa u Kini, čija bi zarada u narednim godinama mogla da premaši zaradu na severnoameričkom tržištu.

Taj konglomerat je u vlasništvu najbogatijeg Kineza Vanga Đenlina (61), koji je rangiran i kao 13. najbogatiji čovek na svetu, prema “Blumbergovoj” listi milijardera, uz procenjeno bogatstvo od 33,9 milijardi dolara, prenosi francuska agencija Frans pres.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike