Ko je Benisio del Toro?

Dobitnik Oskara Benisio del Toro (Benicio Del Toro) rođen je 1967. godine u Portoriku. Nedavno smo ga gledali u maestralnoj ulozi u filmu „21 gram“ („21 Grams“, 2003), u kom je igrao pored Šona Pena i Naomi Vots.

Del Toro je nedavno glumio meksičkog policajca koji pokušava da se održi na korak odstojanja od korumpiranog sistema – u filmu „Putevi droge“ („Traffic“, 2000) Stivena Soderberga. Za tu svoju emocijama nabijenu ulogu nagrađen je Oskarom. Dobio je i nagrade Zlatni globus i BAFTA za najbolju sporednu mušku ulogu, kao i nagradu za najbolju glavnu ulogu glumačkog esnafa „SAG“. Na Berlinskom filmskom festivalu dobio je nagradu Srebrni medved kao najbolji glumac.

Nakon toga imao je još jednu značajnu ulogu – u hvaljenom filmu Gaja Ričija „Ukradi i briši“ („Snatch“, 2000), kao i u filmu Šona Pena „Zavet“ („The Pledge“, 2001) sa Džekom Nikolsonom i Robinom Rajt-Pen. Pored toga, nedavno smo ga mogli gledati i u filmu „Way of the Gun“ (2000), u kom je ponovo sarađivao sa Krisom Mekjurijerom, koji je bio i režiser njegovog filma „Dežurni krivci“ („The Usual Suspects“, 1995).

Del Toro je rođen u Sanegermanu u Portoriku, a odrastao je u Pensilvaniji. Pohađao je Kalifornijski univerzitet u San Dijegu, gde je deo vremena proveo na časovima slikanja, a deo na časovima glume. Igrao je u brojnim studentskim produkcijama; zahvaljujući tome, pojavio se i na Festivalu drame u pozorištu Lafajet u Njujorku. Del Toro je ostao u Njujorku da bi učio glumu u glumačkoj školi „Circle in the Square“, a dobio je i stipendiju za Konzervatorijum „Stela Adler“ u Los Anđelesu.

Učio je u pozorištu „Actor“s Circle“ i zahvaljujući tome pojavljivao se u različitim televizijskim serijama i filmovima. Del Toro se prvi put pojavio na filmu u jednom iz serije filmova o Džejmsu Bondu – „Dozvola za ubijanje“ („Licence to Kill“). Dobio je i dve nezavisne Spirit nagrade za najbolje sporedne uloge, i to u filmovima „Dežurni krivci“ i „Baskijat“ („Basquiat“, 1996). Glumio je u filmovima: „The Indian Runner“ (1991) Šona Pena, „China Moon“ (1994) Džona Bailija, „Lice straha“ („Fearless“) Petera Vira, „Swimming with Sharks“ (1994) Džordža Huanga, „Sahrana“ („The Funeral“, 1996) Abela Ferare, „Dežurni krivci“ („The Usual Suspects“, 1995) Brajana Singera, „The Fan“ (1996), „Basquiat“ (1996) Džulijana Šnajbela, „Joyride“ (1996), „Excess Baggage“ (1997), „Snatch“ (2000) Gaja Ričija, „Traffic“ (2000) Stivena Soderberga, „The Pledge“ (2001) Šona Pena i „Fear and Loathing in Las Vegas“ (1998) Terija Gilijama.

Del Toroa smo nedavno gledali u filmu „21 gram“ („21 Grams“, 2003) Alehandra Gonzalesa Inaritua, a trenutno u bioskopima možemo da ga vidimo u filmu Vilijama Fridkina „Plen“ („The Hunted“, 2003).

U naredne dve godine Del Toro će snimiti: „Sin City“, „Tru Blu“ i „Rum Diary“, u kom se pojavljuje i kao režiser. Poseban kuriozitet je činjenica da će u filmu „Če“ („Che“), koji počinje da se snima sledeće godine, tumačiti ulogu Če Gevare.

Zanimljivosti
Nadimak: Beno
Visina: 1,88 m
On je najmlađi glumac koji je ikada igrao negativca u filmovima o engleskom špijunu Džejmsu Bondu. Kada se pojavio u filmu „Dozvola za ubijanje“, imao je samo 21 godinu.
Glumica Ališa Silverstoun (Alicia Silverstone) ga je lično izabrala da tumači glavnu ulogu u filmu „Excess Baggage“ (1997), koji je i producirala.
Ugojio se 20 kila da bi verno odigrao ulogu korumpiranog advokata Oskara Akoste u filmu „Fear and Loathing in Las Vegas“ (1998) Terija Gilijama.
Poseduje neobičnu harizmu svojstvenu samo velikim zvezdama kakve su bili Džejms Din (James Dean) i Marlon Brando (Marlon Brando).
Zbog određene sličnosti sa jednim od najvećih filmskih zavodnika danas, Del Toroa su prozvali „španski Bred Pit“.
Magazin „People“ ga je nekoliko puta stavljao na listu 50 najlepših ljudi na svetu, kao i na listu najpoželjnijih neženja.
Strastveno voli slikanje.
Otac ga je poslao u internat kada mu je bilo samo 13 godina.
Majka mu je umrla kada je imao devet godina.
Stariji brat Gustavo je lekar u Americi.
Otac ga je u mladosti pritiskao da se ostavi glume i posveti studijama prava.
Zabavljao se sa Ališom Silverstoun (Alicia Silverstone), Kjarom Mastrojani (Chiara Mastroianni) i Skarlet Johanson.
Gasio je sebi cigarete po rukama da bi se uživeo u ulogu Oskara Akoste za potrebe snimanja scena u liftu u filmu „Fear and Loathing in Las Vegas“. Te scene su izbačene iz filma.
Za vreme snimanja filma „Plen“ Benisio je ozbiljno povredio ručni zglob u sceni borbe prsa u prsa sa Tomijem Li Džounsom (Tommy Lee Jones).
Del Toro na španskom znači „od bika“.
On je treći portorikanski glumac koji je dobio Oskara. Pre njega najvišu nagradu Akademije dobili su Rita Moreno (Rita Moreno) za film „Priča sa zapadne strane“ („West Side Story“) i Hoze Ferer (Jose Ferrer) za film „Sirano de Beržerak“ („Cyrano de Bergerac“).
Citat: „Pre nego što sam i pošao u srednju školu, imao sam tamne podočnjake. Zbog toga se u školi pričalo da sam narkoman. Imam tamne podočnjake, pa šta!“
Citat: „Hoću da nastavim da rastem i razvijam se kao glumac. Što se mene tiče, ja nisam ništa postigao.“
Zaštitni znak: crni podočnjaci, uspavane oči i pomalo promukao glas. Mumla kad govori i ponekad guta slogove.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike