U trendu

Ko je Benisio del Toro?

Benisio del Toro (Benicio Del Toro) je jedno od velikih glumačkih otkrića devedesetih godina. Rođen je 19. februara 1967. godine u Portoriku.

Potiče iz advokatske porodice, a posle majčine smrti, celokupna porodica Del Toro seli se u Ameriku, tačnije, u Pensilvaniju. Obožavao je košarku, a u isto vreme počeo je da pohađa i časove glume. Međutim, i pored toga odlučuje da prati porodičnu tradiciju i odlazi da studira prava na Univerzitetu u Kaliforniji.

Ubrzo ga je gluma toliko zainteresovala da je odlučio da napusti pravo i upiše glumu, krijući to od svojih roditelja. Osamdesetih godina pojavljuje se u nekoliko TV serija i filmova. Manju ulogu imao je u tada popularnoj seriji „Poroci Majamija“.

Prvu zapaženiju filmsku ulogu imao je u filmu o Džejmsu Bondu „Dozvola za ubistvo“ („Licence to Kill“) iz 1989. godine. Posle te uloge doživljava fijasko. Dobija ponude za manje uloge u filmovima „Indian Runner“, „Christopher Columbus“ i „Money for nothing“.

Već 1995. godine uspešno se vraća na veliko platno. Proslavio se filmovima „Swimming with Sharks“ i „Dežurni krivci“ („Usual suspects“), Brajana Singera. Godinu dana kasnije glumi u filmu „Baskijat“ („Basquiat“). Ta dva filma su mu jako pomogla u karijeri – za oba je dobio nezavisnu „Spirit“ nagradu za najbolju mušku epizodnu ulogu.

Zatim se pojavljuje s Robertom de Nirom u filmu „The Fun“. Posle tog perioda, tačnije, 1998. godine, Del Toro počinje da dobija neke od vodećih uloga, najpre s Džonijem Depom u filmu „Fear and Loathing in Las Vegas“, a zatim i u filmovima „Snatch“ i „Pledge“.

Kolege su ga doživljavale kao posesivnog, pospanog i uvek uglađenog tipa, zato su ga poredili s Džejmsom Dinom ili Marlonom Brandom. Del Toro se uvek šalio na svoj račun nazivajući se španskim Bredom Pitom. Ubrzo postaje veliki srcelomac brojnih obožavateljki.

Pohvale kritike i široko prihvatanje publike dobija posle filma „Putevi droge“ („Traffic“), za koji je nagrađen Oskarom, BAFTA nagradom i Srebrnim medvedom na Filmskom festivalu u Berlinu. Posle filma „Zavet“ („The Pledge“) snima „The Hunted“, a nakon toga i dramu „21 gram“ („21 Grams“), za koju je nominovan za Oskara u kategoriji najbolje sporedne muške uloge. Kasnije ove godine gledaćemo ga u filmu „Che“, u kom glumi Če Gevaru.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike