U trendu

Ko je Miki Rurk?

Pre nego što je odlučio da se bavi glumom Miki Rurk (Mickey Rourke) je želeo da postane profesionalni igrač bejzbola ili bokser. Međutim, postao je glumac, i to jedan od nekolicine istinskih glumaca današnjice koje su obučavali klasičnom metodom.

Diplomirao je u njujorškom „Actor“s Studio“ i započeo karijeru filmovima „Rajska kapija“ („Heaven“s Gate“) i „Vrelina tela“ („Body Heat“). Međutim, afirmisale su ga uloge u filmovima „Devet i po nedelja“ („9 and a 1/2 Weeks“), „Anđeosko srce“ („Angel Heart“), „Pope Of Greenwich Village“, „Rumble Fish“, „Diner“, „Godina zmaja“ („Year of the Dragon“). Ovaj poslednji kritika je negativno ocenila, ali je Rurk podržao reditelja Majkla Ćimina i odbijao sve pozive kritičara da da intervju. Od tada ga prati reputacija da je perfekcionista koji pristaje da radi samo s rediteljima ili na projektima koji zadovoljavaju njegove visoke kriterijume.

Kasnih osamdesetih i kroz devedesete njegova karijera bila je u stalnom opadanju. Napisao je scenario, producirao je i glumio glavnu ulogu u filmu „Homeboy“ o bokseru koji je zadobio teške povrede i ostao skoro bez svih moždanih funkcija dok se borio za šampionsku titulu. Mazohistička veza između ovog filma i njegove „nove karijere“ boksera ne može se poreći, iako je nastavio da se sporadično pojavljuje u malim filmovima i epizodnim ulogama.

U tom periodu ima nekoliko zapaženih pojavljivanja u filmovima: „Zakletva“ („The Pledge“) Šona Pena, „Fabrika životinja“ („Animal Factory“) Stiva Bušemija, BMW-ovom kratkom filmu „The Follow“ Vong-Kar Vaija, „Rain Maker“ Frensisa Forda Kopole, u kome mu je partner bio Met Dejmon, i „Bilo jednom u Meksiku“ Roberta Rodrigeza.

Jednu od poslednjih uloga imao je u filmu „U žaru osvete“ („Man on Fire“) Tonija Skota, u kome glumi pored Denzela Vošingtona, a trenutno radi „Domino“, ponovo u režiji Tonija Skota, s Kirom Najtli u glavnoj ulozi.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike