„Kralj Lir“ uskoro na velikom platnu

Holivudski scenaristi su se poslednjih deset godina veoma često okretali Šekspirovim delima u potrazi za inspiracijom. Gotovo sva Šekspirova dela, poput "Romea i Julije", "Hamleta", "Magbeta", "Otela", "Sna letnje noći", adaptirana su u moderne priče bliske današnjim gledaocima. Po pisanju engleske štampe, na Kanskom filmskom festivalu je objavljeno da će na velike ekrane uskoro doći još jedno čuveno Šekspirovo delo – "Kralj Lir" ("King Lear").
Naslovnu ulogu, kralja Lira, tumačiće ser Entoni Hopkins (Anthony Hopkins), koji je već igrao u filmskim verzijama Šekspirovih drama "Hamlet" ("Hamlet"), "Otelo" ("Othello") i "Tit Andronik" ("Titus"). Kira Najtli (Keira Knightley) treba da tumači lik Lirove najmlađe ćerke – Kordelije, dok će lik Regane, srednje Lirove ćerke, kako je najavljeno, tumačiti Gvinet Paltrou (Gwyneth Paltrow). Najtlijeva je već igala u filmu "The Seasons Alter", koji je takođe inspirisan Šekspirovim delom, dok je Paltrouvoj ovo prvi filmski projekat po delu velikog svetskog pisca. Zato je ona dobila Oskara za ulogu u filmu "Zaljubljeni Šekspir" ("Shakespeare in Love"), kada je igrala Šekspirovu izabranicu u ovom romantičnom filmu inspirisanom njegovim životom.
Šekspirova tragedija "Kralj Lir" nastala je 1605. godine. Govori o odluci istoimenog kralja da se povuče s trona i podeli kraljevstvo ćerkama Gonerili, Regani i Kordeliji. Dve starije sestre su već udate, dok najmlađu prose kralj Francuske i vojvoda od Burgundije. Senilni kralj predlaže takmičenje u laskanju među ćerkama ne bi li odlučio koliko parče kraljevstva kojoj treba da pripadne. Najmlađu, Kordeliju, izbaci s dvora jer nije htela da sledi primer starijih sestara i da mu besomučno laska. Kralj zatim deli zemlju između dve starije ćerke. Francuski kralj se ipak ženi razbaštinjenom Kordelijom, što kasnije želi da iskoristi kao povod za invaziju na Britaniju. Nedugo nakon što je napustio tron, Lir otkriva da su se Gonerilina i Reganina osećanja prema njemu naglo ohladila, što na kraju vodi do njegovog pomirenja s Kordelijom, ali i tragičnog završetka.
Najavljuje se da će scene francuske invazije na Britaniju biti spektakularne.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike