Latino eksplozija u Holivudu: mit ili istina? 1. deo

Često se tvrdi da je američka i svetska industrija zabave preživela u poslednjih nekoliko godina pravu “latino eksploziju”, promovisavši zvezde poput Dženifer Lopez (Jennifer Lopez), Rikija Martina (Ricky Martin), Marka Antonija (Mark Anthony), Selme Hajek (Salma Hayek) i mnogih drugih.

Dok su ovi umetnici sa izgradnjom svog ugleda i statusa prevashodno započinjali na domaćem, pa onda nastavljali na stranom terenu, dva nešto manje poznata umetnika već su osigurali sebi nešto “prefinjeniji” oblik slave. Naime, proglašenjem ovogodišnjih nominacija za Oskara, Benisio del Toro (Benicio del Toro) i Havijer Bardem (Javier Bardem) pridružili su se maloj grupi latino glumaca nominovanih za nagrade Akademije.

Ta kratka lista uključuje još Portorikance Hozea Ferera (Jose Ferrer, nominovan tri puta, dobitnik Oskara 1950. za “Sirana de Beržeraka”), Ritu Moreno (Rita Moreno, dobitnica Oskara 1961. za “West Side Story”) i Rouzi Peres (Rosie Perez, nominacija 1993. za “Fearless”). Endi Garsija (Andy Garcia), rođeni Kubanac, nominovan je 1990. za ulogu u “Kumu III”, a Edvard Džejms Olmos (Edward James Olmos) rođen u Los Anđelesu, za “Stand and Deliver” 1988. Spisak zaključuje Entoni Kvin (Anthony Quinn), rođen u Meksiku, četvorostruko nominovan i dvostruki laureat.

Šta stoji iza svega i koliki je, zapravo, udeo latino kulture u ukupnoj svetskoj filmskoj i zabavnoj produkciji?

Santjago Poso (Santiago Pozo), osnivač Arenas Group, losanđeleske firme koja već 14 godina snabdeva latinoameričko tržište američkim filmovima, kaže: “Oduševljen sam, kako zbog Benisija, tako i zbog Havijera. Ubeđen sam da su pripadnici latino zajednice u Holivudu svi u istoj kaši, pa je uspeh jednog – uspeh za sve”.

O nedostatku dobrih uloga za glumce latino-porekla, del Toro, rođeni Portorikanac, koji se proslavio ulogom meksičkog policajca u Soderbergovom ostvarenju “Traffic”, kaže: “Glumci nisu ti koji prave filmove; pisci i scenaristi prave filmove, reditelji prave filmove. Zbog toga, znate, odbijam da verujem da je to komplikovano. Nije bitno koje ste boje kože ili etničke pripadnosti, komplikovano je za sve”.

Poso, sa druge strane, dodaje: “Posebno mi se dopada to što je Benisio, koji je Portorikanac, nominovan za ulogu Meksikanca. Postoji mit koji kruži i prema kojem glumac iz jedne zemlje u kojoj se govori španski ne može igrati čoveka iz neke druge, takođe latino-zemlje. To bi bilo kao kada biste rekli da neko ko je, recimo, iz Kanzasa, ne može da igra Teksašanina. Ali taj mit se, u principu, sprovodio kao pravilo”.

Sa svojom ulogom kubanskog pesnika Reinalda Arenasa u “Before Night Falls”, Havijer Bardem je postao prvi španski glumac nominovan za nagradu Akademije. Bardem je za ovu ulogu morao da nauči engleski i, kao i del Toro, da savlada drugačiji dijalekat španskog od sopstvenog maternjeg.

Poso hvali Bardema: “Razgovarao sam sa svojim prijateljima sa Kube, i neki od njih su bili ubeđeni da je ovaj momak zaista Kubanac. Neki od mojih prijatelja porede njegovo umeće sa Meril Strip u ‘Sophie’s Choice’. Zaista je izuzetno obavio posao; njegov kubanski akcenat dobar je bar koliko i poljski Stripove”.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike