Letnji hitovi

Ove godine na Kanskom filmskom festivalu biće premijerno prikazan film „Da Vinčijev kod“ („The Da Vinci Code“), koji je sigurno najiščekivaniji film sezone. Ovaj triler je ekranizacija istoimenog bestselera Dena Brauna (Dan Brown) i, ako je suditi po trejleru, vrlo verno prikazuje ljude i događaje opisane u knjizi.

Film je ponovo ujedinio reditelja Rona Hauarda (Ron Howard) i glumca Toma Henksa (Tom Hanks), prvi put posle filma „Apolo 13“. Pored Henksa u filmu igraju i Žan Reno (Jean Reno), Odri Totu (Audrey Tautou), Ijan Mekelen (Ian McKellen), Alfred Molina (Alfred Molina) i Pol Betani (Paul Bettany). Film je snimljen u crkvama, katedralama, muzejima i značajnim mestima širom sveta, uključujući i muzej Luvr u Parizu, gde priča i počinje.

Prilikom poslovnog boravka u Parizu simbolog s Harvarda Robert Langdon (Tom Henks) prima hitan noćni telefonski poziv: stari kustos Luvra ubijen je u muzeju. Pored tela policija je pronašla zbunjujući znak. U toku dešifrovanja te zagonetke Langdon otkriva niz tragova skrivenih u Da Vinčijevim delima – tragova koji su vidljivi svima, ali vešto skriveni od strane slikara. Langdon se udružuje s talentovanim francuskim kriptologom Sofi Nevo (Odri Totu) i saznaje da je pokojni kustos bio član tajnog društva u kome su bili Isak Njutn, Botičeli, Viktor Igo i Da Vinči, između ostalih. U besomučnoj trci kroz Pariz, London i dalje, Langdon i Nevoova nadmudruju se s nepoznatom osobom koja kao da predviđa svaki njihov korak. Ukoliko njih dvoje ne dešifruju zamršenu zagonetku na vreme, drevna tajna – i eksplozivna istorijska istina – biće zauvek izgubljena.

Ovog leta gledaćemo i nastavak blokbastera iz 2003. godine – „Pirati s Kariba“, koji nosi naziv „Pirates of the Caribbean: Dead Man“s Chest“. Uloge će reprizirati Džoni Dep (Johnny Depp), Orlando Blum (Orlando Bloom) i Kira Najtli (Keira Knightley), a u rediteljskoj stolici ponovo se našao Gor Verbinski (Gore Verbinski). U novom nastavku kapetan Džek Sperou pokušava da se izvuče iz starog duga jer je obećao morskom đavolu Dejviju Džounsu svoju dušu.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike