„Male priče“ Dejvida Linča u Kulturnom centru Beograda

Dok svet uživa u novom serijalu „Twin Peaks Season 3“ poznatog američkog reditelja Dejvida Linča i iznova odaje počast njegovom delu dokumentarnim filmom „Dejvid Linč: Umetnički život“, Kulturni centar Beograda je odlučio da jedan od ključnih programa u godini svog 60. jubileja posveti ovom izuzetnom stvaraocu.

Od 1. do 30. septembra u Kulturnom centru Beograda biće priređena izložba „Male priče“ (Small Stories) koju čini 56 crno-belih fotografija velikog formata sa svim odlikama Linčovih filmova – čudesno preplitanje realnih referenata i fantazmagoričnih intervencija i kompozicija.

Iz KCB-a ističu da tom izložbom žele da pruže uvid u Linčovo vizuelno stvaralaštvo s kojim srpska javnost nije imala prilike da se upozna za razliku od njegovog kinematografskog opusa, koji ima kultni status.

Postavka „Male priče“, koje su producirali galerija „Item“ iz Pariza i Evropska kuća fotografije, u kojoj je izložba premijerno prikazana 2014, ekskluzivno će, po autorovoj želji, biti prikazana samo u sva tri galerijska prostora KCB-a i nigde drugde u okruženju.

Izložbu će pratiti predavanja, tematska vođenja stručnjaka/stvaralaca iz različitih oblasti, eduaktivno-kretaivne radionice za srednjoškolce i mlađu studentsku populaciju i filmski program.

Dejvid Linč (Montana, 1946) je američki filmski i televizijski reditelj, vizuelni umetnik, muzičar i glumac. Poznat po svojim nadrealnim filmovima, Linč je razvio svoj jedinstveni vizualni stil, popularno nazivan „Linčevski stil“.

Filmove Dejvida Linča karakteriše specifičan aranžman sekvenci, na granici sna i jave, koje se često preklapaju, tako da je teško razdvojiti realno od irealnog. Nadrealni i u mnogim slučajevima nasilni elementi njegovih filmova stekli su reputaciju da gledaoce „zastrašuju, vređaju i dovode u zabunu“. Muzika u njegovim filmovima je veoma pažljivo izabrana i često stvarana za svaki film na bazi montaže i ritma sekvenci slika.

Kada govori o svom stvaralaštvu, sam Linč ga definiše kao intuitivno istraživanje našeg „drugog ja“, naših snova, strahovanja i predrasuda, koja nisu očigledna na prvi pogled. Intuiciju definiše kao integralni sklop intelekta i emocije, razmišljanja i osećanja. Uporedo s radom na filmu koji odlikuje značajna likovnost, Linč se bavio i vizuelnom umetnošću, koju je kratko i studirao na Pensilvanija akademiji lepih umetnosti u Filadelfiji.

Njegova dela iz oblasti vizuelnih umetnosti izlagana su u najprestižnijim muzejima i galerijama širom sveta i deo su brojnih i značajnih javnih i privatnih kolekcija.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike