najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Međunarodni festival zelene kulture “Green fest” počinje danas

Danas počinje sedmi po redu Međunarodni festival zelene kulture “Green fest” u Domu omladine Beograda i trajaće do 18. novembra. To je manifestacija posvećena ekologiji i zaštiti životne sredine, koja kroz filmske, obrazovne, izložbene i aktivističke programe podstiče kulturu življenja u skladu sa zelenim vrednostima.

Najbolji i najaktuelniji filmovi o ekologiji i životnoj sredini, kreativne i ekspertske radionice i predavanja, foto izložbe i instalacije naći će se na repertoaru u ova četiri festivalska dana. Svi sadržaji su besplatni, ali zbog kapaciteta raspoloživih sala, prednost će imati posetioci koji su blagovremeno rezervisali i preuzeli ulaznice putem zvaničnog portala.

Prva projekcija na Festivalu biće film „Hvatanje sunca“ u izvršnoj produkciji Leonarda Dikaprija, koji donosi priču o dva čoveka, vizionara, aktiviste i preduzetnika, sa suprotnih krajeva planete koji dokazuju da “zelena ekonomija” i očuvanje životne sredine mogu da idu “ruku pod ruku” sa sve većim potrebama za energijom narastajuće globalne populacije.

Festival će biti zvanično otvoren višestruko nagrađivanim filmom „Harmonija sa deponije“, koji je dotakao srca gledalaca na preko 50 festivala širom sveta. Film prati Reciklažni orkestar Kateure, paragvajske muzičke grupe čiji su instrumenti u potpunosti napravljeni od otpada. Kada se priča o njima proširi, orkestar postaje svetska senzacija. Deca iz malog sela dobijaju priliku da sviraju sa velikim svetskim zvezdama, poput hevi-metal benda Megadet, ali i pred zvaničnicima Ujedinjenih nacija u Riju na velikom samitu povodom 20 godina klimatske akcije (Rio+20). Međutim, kada prirodne nepogode zadese njihovu zajednicu, dirigent pronalazi načine da sačuva orkestar i probudi novi osećaj nade za njihov grad.

U sredu, u 18 časova, biće prikazan „Izbor je naš“, koji dolazi iz kuhinje Žaka Freskoa, osnivača, sada već čuvenog koncepta – „Venus projekat“, koji preispituje i predlaže načine transformacije ljudskog ponašanja i društva u celini, koje možemo da sprovedemo kao pojedinci, zajednice, nacije – kao ljudi, pre svega, kako bismo uz pomoć obnovljivih i inovativnih tehnologija, promenili smer razvoja celokupnog ljudskog društva, koji će biti u funkciji svakog živog bića na planeti.

Termin u 20 časova rezervisan je za film „Utovareni: Prava cena transporta“, koji nas vodi na put oko sveta u potrazi za odgovorima o stvarnoj ceni jeftine robe koja se proizvodi „na drugoj strani Planete“.

Četvrtak, dan hrane na Festivalu, donosi dva filma koji se bave „opasnim“ fenomenom bacanja hrane u svetu i načinima kako da zajedno zaustavimo taj trend. Film „Samo ti jedi: Priča o bacanju hrane“ (18:00 časova) prati reditelje i ljubitelje dobre hrane, Džen i Grant, koji kroz film istražuju zašto se hrana baca – od farmi, preko prodajnih lanaca, do naših frižidera. Da li smo opsednuti datumom isteka roka, savršenim izgledom i oblikom voća i povrća, veličinom porcije?

Nakon toga, zajedno sa Davidom Grosom – rediteljem, aktivistom i kuvarom, idemo na „kulinarski“ put kroz Evropu, na kojem upoznajemo ljude i inicijative koje se bore protiv bacanja hrane i nalaze načine da spasena hrana završi u pravim rukama.

Poslednji dan Festivala obeležiće čak 4 filma, a program počinje duplom projekcijom, u okviru koje će biti prikazani filmovi „Nacija tukana“ i domaći film „Ravnica bez ptica?“. U 18 časova će biti prikazan film renomiranog francuskog fotografa Jan Artis Bertrana „Žeđ u svetu“, dok će Festival zatvoriti „Seme: Neispričana priča“ o gubitku preko 90% poljoprivrednih vrsta u zadnjih 70-ak godina, hibridima i genetski modifikovanim organizmima (GMO).

U sredu, četvrtak i petak, u podnevnom terminu u okviru obrazovnog programa, biće prikazivan nagrađivani film „U trci sa izumiranjem“, oskarovca Luija Sajhojosa (Zaliv), koji koristi vrhunsku opremu i tehnologiju, umetnike i aktiviste, u nameri da razotkrije nikada, do sada, viđene slike koje pokazuju stepen ugroženosti vrsta i njihovog masovnog izumiranja. Na putu otkrića su mnogi uzeli učešće, poput Ilona Maska sa specijalnim modelom Tesla automobila za ovaj film ili Leilani Munter – devojke koja je svoju diplomu biologa zamenila trkačkim automobilom.

Takmičarski filmski program donosi 93 najbolja ostvarenja sa međunarodnog konkursa na koji je stiglo 1455 filmova iz 98 zemalja. Ove godine program je podeljen u 6 kategorija: animirani film, film do 1 minuta, omladinski film, kratki film, film o prirodi i srpski film, a svi zainteresovani mogu da uživaju u velikom broju veoma kvalitetnih filmova koji su nagrađeni na različitim festivalima širom sveta.

Obrazovni program i ove godine donosi pregršt radionica za učenike osnovnih i srednjih škola u prepodnevnom programu, dok će studenti i opšta javnost moći da posete predavanje italijanske profesorke Klaudije Zanfi o projektima urbanog ozelenjavanja u Milanu, kao i panel diskusiju sa izuzetnim sagovornicima na temu „Zašto životna sredina nije atraktivna na medijskom tržištu?“.

Pored toga, tokom trajanja Festivala, posetioci će moći da pogledaju zanimljive instalacije i izložbe, od kojih se posebno izdvajaju “Čuvajmo klimu, čuvajmo zdravlje” svetski poznatog francuskog fotografa Jana Artis-Bertrana, zatim “ANIMA MUNDI” srpskog biologa i fotografa Milivoja Krvavca, najbolje radove sa foto konkursa “Budi eko mobilan” i “Biodiverzitet”, instalacije “Biciklofon” i “Hotel za insekte”.

Korisni linkovi:
Oficijelni sajt festivala

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike