najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Nemačka – zemlja u kojoj se (ne)snimaju špijunski filmovi

Nemačka je zemlja koja je ponudila kulise za niz filmova o špijunima, pa je tamo sniman jedan film o Džejms Bondu, ali i „Pocepana zavesa“ Alfreda Hičkoka.

Proslavljeni reditelj je taj film snimao u holivudskim studijima 1966, ali je u filmu ipak nekoliko berlinskih scena. Timovi kamermana su snimali sekvence u nemačkom glavnom gradu da bi ih poslali u Holivud, a u filmu se uz zvezde Džuli Endrjuz i Pola Njumena pojavilo i nekoliko nemačkih glumaca.

Ostvarenje „Most špijuna“ Stivena Spilberga će se prikazivati u nemačkim bioskopima od kraja novembra, a brojne epizode su snimane upravo u Berlinu. Naziv filma se odnosi na Most Glineke između Berlina i Potsdama na kojem su se razmenjivali istočni i zapadni špijuni.

Filmovi o hladnoratovskim špijunima imaju dugu tradiciju. Već nekoliko godina posle Drugog svetskog rata snimljene su prve takve filmske priče, koje su često smeštane u podeljeni Berlin.

Ponekad se filmska industrija služila i kulisama umesto snimanja na stvarnim mestima, kao što je to bio slučaj u špijunskom trileru „Pet prstiju“ iz 1951. režisera Džosefa L. Mankevica.

Ipak, špijunske priče se nisu uvek odnosile na konfrontaciju zapadnog i istočnog bloka. Nemački film „Špijun za Nemačku“ iz 1956. sa Martinom Heldom i Nađom Tiler opisuje špijunski obračun nacističke Nemačke i Sjedinjenih Država, a delom je snimljen u Berlinu, a delom u SAD.

Trinaesti film o najpopularnijem agentu filmske istorije Džemsu Bondu dobrim delom je snimljen u Berlinu. Rodžer Mur je bio u akciji uzduž nemačko-nemačke granice, i naravno, u studiju sa lepim ženama.

Godine 1993. je američki režiser Džon Šlezindžer snimio film „Nevin“ sa Izabelom Roselini i Kempbelom Skotom. Radnja se odvija na vrhuncu Hladnog rata u Berlinu 1955. godine.

Reditelj Džej Džej Abrams i njegov tim na čelu sa holivudskom zvezdom Tomom Kruzom nisu imali sreće prilikom snimanja trećeg dela „Nemoguće misije“.

Naime hteli su da snimaju u nemačkom Rajhstagu, ali je to odbijeno jer se radi o komercijalnom projektu kojim bi se nanela šteta dostojanstvu Parlamenta, pa filmska ekipa nije imala izbora i odustala je od snimanja na stvarnim lokacijama.

Slično se desilo i sa trilerom „Špijunska igra“ (2001) sa Robertom Redfordom i Bredom Pitom. Radnja se odigrava u Berlinu, ali ni tu tvorci nisu snimali u nemačkom glavnom gradu, već u Budimpešti koja je predstavljena kao Berlin.

U jednoj sceni se jasno mogu videti panorame koje ukazuju na to da film nije sniman u Berlinu, prenosi Dojče vele.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike