Objavljene nominacije za 85. dodelu Oskara

Ovogodišnja ceremonija dodele nagrada Oskar, 85. po redu, svakako će biti jednako neizvesna kao i prethodne četiri godine jer je u trci za najbolji film devet ostvarenja. Među njima su gotovo svi filmovi koji su od strane Američkog filmskog instituta (AFI) proglašeni za filmove koji su obeležili proteklu godinu. Među nominovanima za Oskara su filmovi: "Argo" ("Argo"), "Zveri iz južne divljine" ("Beasts Of The Southern Wild"), "Đangova osveta" ("Django Unchained"), "Jadnici" ("Les Miserables"), "U dobru i u zlu" ("Silver linings playbook"), "00:30 – Tajna operacija" ("Zero dark thirty") i "Ljubav" ("Amour"; "Love").
Filmovi "Linkoln" ("Lincoln") i "Pijev život" ("Life of Pi") ubedljivo prednjače po broju nominacija – sa 12, odnosno 11. Filmovi "U dobru i u zlu" ("Silver linings playbook") i "Jadnici" ("Les Miserables") imaju po osam nominacija. Nominacije su objavljene 10. januara rano ujutru po američkom vremenu a prezentovali su ih na veoma zabavan način glumica Ema Stoun (Emma Stone) u društvu glumca, reditelja i scenariste Seta Mekfarlana (Seth MacFarlane). Mekfarlan će biti i domaćin svečanosti koja će biti održana 24. februara u Dolbi teatru u Holivudu.
Oskara za najbolju mušku ulogu poneće neki od sledećih nominovanih za ovu nagradu: Bredli Kuper (Bradley Cooper) za film "U dobru i u zlu" ("Silver linings playbook"), Danijel Dej Luis (Daniel Day-Lewis) za film "Linkoln" ("Lincoln"), Hju Džekmen (Hugh Jackman) za film "Jadnici" ("Les Miserables"), Žoakin Finiks (Joaquin Phoenix) za film "Master" ("The Master") i Denzel Vošington (Denzel Washington) za film "Let" ("Flight").
Među damama pre svega moramo pomenuti do sada najstariju nominovanu za ovu nagradu – 85-godišnju Emanuel Riva (Emmanuelle Riva) za film "Ljubav" ("Amour"; "Love"). Kuriozitet ove godine je i to što u isto vreme imamo i najmlađu nominovanu – 9-godišnju Kvavenzene Volis (Quvenzhane Wallis), za film "Zveri iz južne divljine" ("Beasts Of The Southern Wild"). Ostale glumice nominovane u ovoj kategoriji su Džesika Čestejn (Jessica Chastain) za film "00:30 – Tajna operacija" ("Zero dark thirty"), Dženifer Lorens (Jennifer Lawrence) za film "U dobru i u zlu" ("Silver linings playbook") i Naomi Vots (Naomi Watts) za film "Nemoguće" ("The Impossible").
Nominacije za Oskara za najbolju sporednu mušku ulogu dobili su dobro poznati glumci, filmski veterani. Mekfarlan se našalio da ova kategorija očigledno odiše svežinom aludirajući na činjenicu da su svi nominovani i prethodni dobitnici u ovoj kategoriji. Nominovani su: Alan Arkin (Alan Arkin) za film "Argo" ("Argo"), Robert de Niro (Robert De Niro) za film "U dobru i u zlu" ("Silver linings playbook"), Filip Simor Hofman (Philip Seymour Hoffman) za film "Master" ("The Master"), Tomi Li Džouns (Tommy Lee Jones) za film "Linkoln" ("Lincoln") i Kristof Volc (Christoph Waltz) za film "Đangova osveta" ("Django Unchained").
U kategoriji dama za najbolju sporednu ulogu nominovane su: Ejmi Adams (Amy Adams) za film "Master" ("The Master"), Seli Fild (Sally Field) za film "Linkoln" ("Lincoln"), En Hatavej (Anne Hathaway) za film "Jadnici" ("Les Miserables"), Helen Hant (Helen Hunt) za film "Seanse" ("The Sessions") i Džeki Viver (Jacki Weaver) za film "U dobru i u zlu" ("Silver linings playbook").
Do 24. februara, više o nominacijama i nominovanima pročitajte na oficijelnom sajtu Oskara.

Ostavite komentar