Ona je osvojila Oskara – Šarliz Teron

Otkrio ju je glumački agent dok se svađala sa menadžerom banke na Holivud bulevaru. Tada je imala 18 godina i bila u besparici, a svađu u banci započela je jer službenik nije hteo da joj unovči ček. Njena drskost zapala je za oko agentu i osam meseci kasnije Šarliz dobija svoj prvi glumački posao. S vremenom postaje jedna od najzavodljivijih mladih glumica Holivuda, zahvaljujući fantastičnoj kombinaciji svog talenta, dobrog izgleda i fotogeničnosti. Rođena je 7. avgusta 1975. godine i odrasla na farmi u Benoni, Južnoafrička Republika. Bavila se baletom, a sa 16 godina otišla je u Milano, gde je radila kao model.

Prati je tragična porodična priča – smrt njenog oca. Kasnije je otkriveno da ga je ubila njena majka, braneći se od njegovog nasilnog ponašanja u pijanom stanju. Posle nekog vremena rada kao model, vraća se svojoj prvoj ljubavi – plesu, što je vodi u Njujork, gde pleše sa Džofri Balet grupom. Nažalost, njena plesačka karijera okončana je kada je povredila koleno, te Šarliz odlazi u Los Anđeles da okuša sreću u glumi. Nakon dugotrajne borbe da se dokaže kao glumica, sreća joj se osmehnula sasvim slučajno, zahvaljujući pomenutoj svađi sa bankarom. Posle samo osam meseci provedenih u Los Anđelesu, gde nikoga nije poznavala, dobila je svoj prvi glumački angažman.

Zanimljivosti

  • Nadimak: Čarli
  • Visina: 1,77 m
  • Slikala se naga za majsko izdanje magazina „Playboy“ 1999. godine.
  • Postala je model sa samo 14 godina.
  • Časopis „People“ proglasio ju je za jednu od 50 najlepših osoba 2000. godine.
  • Odbila je ulogu u filmu „Pearl Harbor“ da bi zaigrala pored Kijanua Rivsa (Keanu Reeves) u filmu „Slatki novembar“ („Sweet November“).
  • Nije dobila ulogu u filmu „Showgirls“ 1995. godine.
  • Zabavljala se sa Stivenom Dženkinsom (Stephan Jenkins), frontmenom grupe „Third Eye Blind“.
  • Verena je sa glumcem Stjuartom Taunsendom (Stuart Townsend).
  • Rođena je u Južnoafričkoj Republici, ali joj je otac francuskog, a majka nemačkog porekla.
  • Zajedno sa glumcem Džimonom Honsuom (Djimon Honsou) prva je afrička glumica (glumac) koja je nominovana za Oskara.
  • Dobila je Oskara za ulogu serijskog ubice Ajlin Vurnos (Aileen Wuornos) na dan kada bi Vurnosova, da je živa, proslavljala svoj 48. rođendan.

    Filmografija

    1994. Children of the Corn III: Urban Harvest
    1996. 2 Days in the Valley
    1996. That Thing You Do!
    1997. The Devil“s Advocate
    1997. Hollywood Confidential /TV/
    1997. Trial and Error
    1998. Celebrity
    1998. Mighty Joe Young
    1999. The Astronaut“s Wife
    1999. The Cider House Rules
    2000. Reindeer Games
    2000. The Yards
    2000. Man of Honor
    2000. The Legend of Bagger Vance
    2001. Waking Up in Reno
    2001. Sweet November
    2001. 15 Minutes
    2001. The Curse of the Jade Scorpion
    2002. Trapped
    2003. Monster
    2004. Head in the Clouds

    Nagrade

    Najbolja glumica („Čudovište“) – Oskar
    Najbolja dramska glumica („Čudovište“) – Zlatni globus
    Najbolja glumica („Čudovište“) – „L.A. Film Critics Association“
    Najbolji glumački proboj („Čudovište“) – „National Board of Review“
    Najbolja glumica („Čudovište“) – „National Society of Film Critics“
    Najbolja glumica („Čudovište“) – „San Francisco Film Critics Circle“
    Najbolja glumica („Čudovište“) – „Screen Actors Guild“

  • Napišite komentar

    Najnovije iz rubrike