najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Počeo osmi Kustendorf

Osmi Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf svečano je otvoren u sredu, 21. januara, u Drvengradu na Mokroj Gori. Festival je svečano otvorio ministar za kulturu i informisanje Ivan Tasovac i osnivač festivala Emir Kusturica, uz spektakl inspirisan istorijom filma.

Posle zvaničnog otvaranja, reditelju Andreju Končalovskom uručena je „Nagrada za buduće filmove“, specijalno priznanje Festivala. U Drvengradu je premijerno predstavljena i izložba posvećena Andreju Končalovskom koju je za Kustendorf pripremio Filmski muzej iz Lođa. Stvaralaštvo Končalovskog predstavljeno je jedistvenom kolekcijom arhivskih materijala koju čine filmski plakati, fotografije i kadrovi iz filmova koje je režirao.

Osmi Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf ugostiće do 26. januara još neke renomirane filmske stvaraoce: Alfonsa Kuarona, Bertrana Taverniijea, Nikitu Mihalkova, Vorika Torntona, Adilkana Jeržanova i Bahmana Gobadija. Gobadi je autor jedne od priča iz omnibusa „Razgovori sa bogovima“, koji će biti prikazan u petak, 23. januara. „Razgovori sa bogovima“ donosi devet priča o veri iz vizure proslavljenih savremenih autora. Bahman Gobadi će posle projekcije zajedno sa režiserima Vorikom Torntonom i Emirom Kusturicom, koji su takođe izneli svoj pogled na religiju u pomenutom omnibusu, učestovati u radionici. Bahman Gobadi autor je prvog dugometražnog filma na kurdskom jeziku u istoriji Irana „A Time for Drunken Horses“, koji mu je doneo veliki broj međunarodnih priznanja.

Međunarodni žiri koji će od 17 filmova proglasiti ovogodišnje dobitnike Zlatnog, Srebrnog i Bronzanog jajeta, čine direktorka Britanskog filmskog instituta Amanda Nevil, meksičko-američki filmski producent Aleksa Garsija i francuska filmska producentkinja Klodi Osar. Nagradu za najbolju fotografiju „Vilko Filač“ ove godine dodeliće švedski snimatelj mađarskog porekla Ištvan Borbaš i Goran Volarević, srpski direktor fotografije.

U okviru takmičarskog programa, biće prikazano sedamnaest filmova iz Češke, Slovačke, Holandije, Islanda, Rumunije, Izraela, Hrvatske, Nemačke, Belgije, Francuske, Mađarske, Egipta, Rusije, SAD i Srbije. Kao i prethodnih godina, selektorka takmičarskog programa je Dunja Kusturica. U okviru programa Savremene tendencije, u kojem se prikazuju neki od najboljih filmova prošlogodišnje produkcije, predstavljaju se njihovi autori – gosti Festivala, koji će nakon projekcija svojih filmova održati radionice.

U šest festivalskih dana biće prikazani filmovi: “Bele noći poštara Alekseja Trjapicina”, za koji je režiser Andrej Končalovski nagrađen Srebnim lavom u Veneciji, film Roja Andersona “Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju”, koji je na istom festivalu nagrađen Zlatnim lavom, “Vlasnici” Adilkana Jeržanova, omnibus “Razgovori sa bogovima”, sastavljen od kratkih filmova Giljerma Arijage, Hektora Babenka, Aleksa de la Iglesije, Bahmana Gobadija, Amosa Žitaija, Emira Kusturice, Mire Nair, Hidea Nakate i Vorika Torntona, kao i najnoviji film ruskog reditelja Nikite Mihalkova “Sunčanica”. U okviru ovog programa direktor Kanskog festivala Tjeri Fremo predstaviće digitalno restaurirano izdanje filma Šarla Vanela “U noći”.

Program Novi autori predstavlja debitantske dugometražne filmove autora koji autentičnim filmskim izrazom stupaju u svet filma. Ove godine program je sastavljen od dva igrana i jednog dokumentarnog filma, čiji su autori prethodnih godina svoje kratkometražne filmove prikazivali na Kustendorfu. Igranim filmom “Otvoreni kavez” debituje Siniša Galić, kao i Gilberto Gonzales Penjila, režiser filma “Hrčci”. Goran Stanković prikazaće dokumentarni film “U mraku”. U okviru retrospektivnog programa Retrospektiva velikana biće prikazani ruski i američki filmovi Andreja Končalovskog. Tu su i filmovi francuske producentkinje Klodi Osar, kao i američkog reditelja meksičkog porekla Alfonsa Kuarona.

Svake večeri, nakon projekcija i radionica, koncerti muzičkih grupa upotpuniće nadaleko čuvenu atmosferu noćnog života Kustendorfa.

Kostistan link:
Zvanična prezentacija festivala

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike