najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Počinje Japansko-srpski festival filma

Projekcijom filma “Rašomon” (1950) čuvenog reditelja Akire Kurosave, večeras u Muzeju Kinoteke počinje drugi Japansko – srpski festival filma (JSFF).

Tema ovogodišnjeg festivala, koji se 16. novembra organizuje u Tokiju, je “Identitet”, a glavni program će biti održan sutra i prekosutra u Domu omladine Beograd.

Festival kratkometražnog filma ima za cilj da spoji dve kulture i ojača kulturnu razmenu između Srbije i Japana.

Publika će imati priliku da vidi filmove srpskih i japanskih autora, različitih žanrova u selekciji reditelja Predraga Velinovića.

Žiri u sastavu: Svetozar Cvetković, Oleg Novković, Rio Suzuki i Akijoši Imazeki, izabraće najbolja ostvarenja, a najbolji film po izboru publike biće proglašen na dan zatvaranja.

Osnovna ideja JSFF-a jeste da podstakne stvaralaštvo i razmenu između Srbije i Japana na nivou sedme umetnosti i pruži podršku autorima za njihovu afirmaciju u zemljama gde se festival održava.

Festival će sutra u sali Amerikana DOB-a biti svečano otvoren performansom članova kendo kluba.

Biće organizovana i “Putospektiva” – razgovor o Japanu kao turističkoj destinaciji, dok drugog dana manifestacije planirana je tribina “Susret reditelja: Filmsko stvaralaštvo” na kojoj će o inspiraciji i procesu stvaranja filmova govoriti reditelji Đunsuke Kinošita i Mihajlo Dragaš.

Organizatori su najavili i izložbu fotografija multimedijalnog umetnika Nemanje Vorkapića, kao i radionice u saradnji sa Mikro FAF-om.

Učesnici će imati priliku da i sami provere svoju kreativnost na sceni opremljenoj rekvizitima i scenografijom “Košutnjak filma”.

JSFF je prvi put održan u okviru konvencije Japanizam 2014. u koorganizaciji sa društvom ljubitelja japanske kulture “Sakurabana”.

Ulaz na sve programe je besplatan.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike