Premijera Harija Potera u Londonu

Svetska premijera filma „Hari Poter i vatreni pehar“ održana je prošle nedelje u Londonu u bioskopu „Odeon“. Mnoštvo zvanica i fanova okupilo se na Lester skveru, koji je bio ukrašen scenama iz filma. Trg je pretvoren u veliko tamno jezero pokraj koga se nalazio ogromni mehanički zmaj koji je bljuvao vatru, dok je iznad bioskopa bio postavljen Tročarobnjački kup.

Crvenim tepihom prošetale su se zvezde filma – Danijel Redklif, Ema Votson, Rupert Grint, Boni Rajt, Oliver i Džejms Felps, Miranda Ričardson, Franses Delatur, Stanislav Janevski, Robert Petison, Klemens Poezi, Tom Felton, ostale zvezde filma, kao i književnica Dž. K. Rouling i među najzapaženijim zvezdama – Madona. Prvi koji je prošetao crvenim tepihom i potpisivao autograme fanovima bio je naš glumac Peđa Bjelac, koji u novom filmu o malom čarobnjaku tumači lik Igora Karkarova.

Pored tročarobnjačkog turnira i lorda Voldemora, Hari Poter i ekipa susrešće se u filmu „Hari Poter i vatreni pehar“ i s najvećom od svih prepreka, pripremama za božićni bal. Kako je opisano u knjizi, gomila tinejdžera ludovaće na balu uz muziku najpopularnijeg benda u čarobnjačkom svetu, benda koji nosi naziv „Čudne sestre“. Za tu potrebu angažovano je šest muzičara, među kojima se nalaze Džarvis Koker (Jarvis Cocker), pevač i osnivač benda „Pulp“, Džoni Grinvud (Johnny Greenwood) i Fil Selvej (Phil Selway), gitarista i bubnjar benda „Radiohead“, a preostala tri momka su članovi benda „Relaxed Muscle“.

Džarvis kaže da je lakše komponovati muziku za film, jer konstrukcija već postoji, ali je isto tako svestan toga da pesme moraju biti prijemčive izuzetno širokom auditorijumu. Za film je napisao tri pesme (This Is The Night, Do The Hippogriff i Magic Works), dve su skroz cool, dok se treća vodi kao „pobunjenička“, pesma neverovatne snage i energije. Džarvis je izjavio da mu se knjige mnogo sviđaju i da ih često čita svom pastorku, koji ga posebno obožava zbog značajne uloge koju je dobio u kreiranju četvrtog filma.

Međutim, to nisu jedine promene u muzičkom smislu. Nakon tri filma, Džon Vilijams više neće potpisivati muziku za novi film. Na njegovo mesto producenti su doveli Patrika Dojla, koji je s režiserom Majkom Njuelom sarađivao na filmovima „Doni Brasko“ i „Into the West“. Patrik Dojl je poznat po saradnji s ostalim članovima Hari Poter porodice, prvenstveno po saradnji s Kenetom Branom na filmovima „Mnogo buke ni oko čega“ i „Hamlet“. Takođe, sarađivao je s Majklom Gambonom na filmu Roberta Altmana „Gosford park“ i s Alfonsom Kuaronom, rediteljem trećeg filma o Hariju Poteru, na filmu „Mala princeza“.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike