U trendu

„Rekvijem za gospođu J“ najbolji na festivalu u Visbadenu

„Rekvijem za gospođu J“ Bojana Vuletića proglašen je najboljim filmom 17. „goEast“ festivala, posvećenog ostvarenjima iz centralne i istočne Evrope.

Žiri je svoju odluku obrazložio jednostavno: Hvala vam, gospođo J, što niste ubili nadu“, a nagradu u vrednosti od 10.000 evra su sinoć u Visbadenu primili reditelj Vuletić i glavna glumica Mirjana Karanović.

„Rekvijem za gospođu J“ imao je svetsku premijeru na ovogodišnjem Berlinskom filmskom festivalu, u programu „Panorama special“, domaću u nacionalnoj konkurenciji beogradskog FEST-a gde je osvojio četiri nagrade, uključujući i onu za najbolji film), a zatim je osvojio nagrada međunarodne kritike FIPRESCI u Sofiji i prikazan u Vilnijusu.

Tokom predstojećeg 70. Kanskog filmskog festivala, biće prikazan u specijalnom programu – 25. izdanje ACID-a, programa francuske Asocijacije distributera nezavisnog filma, a tokom leta i na festivalima u Moskvi, Karlovim Varima i Montrealu.

U Visbadenu sinoć je nagrađen i nemačko-gruzijski rediteljski tandem Nana Ekvtimišvili i Simon Gros za najbolju režiju (7.500 evra) filma „My happy family“, koji je otvorio festival, a govori o 52-godišnjoj Manani koja odlučuje da napusti porodični stan i nastavi sama život.

Nana Ekvtimišvili i Simon Gros su već nagrađeni na istom festivalu 2013. za film „In Bloom“, a žiri u sastavu rediteljka Laila Pakalnima (Letonija), producent Maks Tula (Estonija/Rusija), glumac Jakob Dil (Nemacka) i reditelj Igor Drljaca (BiH/Kanada), ocenio je da u svom novom filmu pokazuju koliko je teško „otvoriti prozor i pustiti malo svežeg vazduha“.

Film je dobio i nagradu FIPRESCI žirija.

Dokumentarac „City of the Sun“ Ratija Onelija (Gruzija/SAD/Katar/Holandija) – portret rudarskog naselja u Gruziji, svojevrsnog grada duhova modernog doba, dobio je nagradu za kulturnu različitost (4.000 evra), koju dodeljuje Federalno ministarstvo za spoljne poslove uz obrazloženje da je autor uspeo da „uhvati lepotu mesta i ljudi koji su uspelu da prevaziđu sivi grad, sivu godinu i sivu zemlju“.

Počasno priznanje pripalo je letonsko-litvanskoj ratnoj drami „Exiled“ Davisa Simanisa i Hani Jušić za debitantski film „Ne gledaj mi u pijat“ (Hrvatska).

Međunarodni žiri kritike najboljim dokumentarcem je proglasio film „Kino otok“ Ivana Ramljaka (Hrvatska), koji „jednostavnim sredstvima i minimalističkim stilom na divan način pokazuje kako je film deo pejzaža“.

U konkurenciji eksperimentalnog filma i video umetnosti, nagradu „Open Frame“ dobio je umetnik Aleksandar Radan iz Frakfurta za rad „In Between Identities“ koji pruža publici mogucnost da voajerski posmatra likove iz igrica u virtuelnom svetu“.

Počasno priznanje otišlo je u ruke Saše Litvintseva iz Rusije za film „Exile Exotic“, „priču o egzotičnim počecima rediteljevog izgnanstva ispričanu sa ivice bazena“.

Ruski projekat „Gilgamesć 4000“ Nika Teplova dobio je nagradu u vrednosti od 3.500 evra za razvoj, dok je počasno priznanje dodeljeno projektu „Parallels in the Infinity“ mađarske umetnice Borbale Nadi, koji „osvetljava bolnu istinu iza aktuelnih političkih dogadaja, koroziju civilnog društva i demokratije unutar obrazovnog sistema“.

U okviru projekta razvoja talenata „Oppose Othering“, posvećenog istraživanju različitih manifestacija marginalizacije pojedinaca koji pripadaju specifičnim grupama, grantove u iznosu od po 4.000 evra dobilo je pet timova: Oksana Kazmina (Ukrajina) i Maksim Cirlan (Moldavija) za projekat „Antigona“, Miona Bogović (Srbija/Nemačka) i Ane Hofner (Austrija) za „The Other Zenit“, Žana Ozirna (Ukrajina) i Aurelia Natalini (Nemačka) za „Bond“, Jon Gnatiuc (Rumunija) i Artiom Zavadovši (Moldavija) za „Face to Face i Andreas Bošman (Nemačka) i Aleksandra Medianikova (Rusija) za „Domashnee video“.

Oni će svoje filmove predstaviti na festivalu sledeće godine.

„GoEast“ festival održan je od 26. aprila do 2. maja u Visbadenu (Nemačka), a među najznačajnijim gostima bili su Agnješka Holand, Lana Gogoberidze i Marta Mesaroš, kojoj je prireden omaž.

Program festivala obuhvatio je 111 filmova iz 29 zemalja, kao i više predavanja, diskusija, a sve to je ispratilo 12.000 posetilaca.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike