najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Retrospektiva nemačkog reditelja Fasbindera u Kinoteci

Retrospektiva filmova slavnog nemačkog reditelja Rajnera Vernera Fasbindera (1945-1982) biće održana od danas do 22. novembra u Muzeju kinoteke (u Kosovskoj ulici).

Program organizuje Gete institut, u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom. Biće prikazano deset filmova – od ranih dela poput “Žabara” (1969), do poslednjeg dela “Kerel” (1982).

Retrospektiva počinje premijerom dugometražnog dokumentarca “Fasbinder” (Nemačka, 2015), kojim je autorka Anekatrin Hendl takoreći podigla spomenik Fasbinderu.

Sa više od 40 filmova, koje je snimio za svega 13 godina, ona se ubraja u najuticajnije, a i najproduktivnije nemačke umetnike. Trajno je obeležio sedamdesete godine 20. veka, pre svega autorski film posleratnog perioda, poznat kao “Nova nemačka kinematografija”.

Ono što je zajedničko za sve njegove filmove jeste da na radikalan i lični način pripovedaju o društvu. Politička i privatna sfera se neprekidno prožimaju. Odvažni i genijalni stvaralac ovakvog kalibra do današnjih dana nedostaje nemačkom kinematografskom krajoliku – neko ko kao i Fasbinder diže prašinu i stvarno mora nešto da nam kaže, navodi se u najavi iz Gete instituta.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike