najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Snima se film o Silviju Berluskoniju?

Oskarom nagrađeni italijanski reditelj Paolo Sorentino, čiji je rad često usmeren na sudbine i samoću vremešnih, ali i dalje moćnih plejboja, priprema film o bivšem premijeru Italije Silviju Berluskoniju.

Sorentino , čija je “Velika lepota”(La grande bellezza) osvojila Oskara za najbolji strani film 2013. godine, nakon serije “Mladi papa” (The Young Pope) koju je snimio za HBO, trenutno radi na scenariju pod nazivom “Loro”, a snimanje bi, kako se sada predviđa, moglo da krene početkom leta 2017.

Film će biti sniman na italijanskom jeziku; Sorentino je poslednji izlet na veliki ekran, prošlogodišnje ostvarenje “Mladost” (Youth) napravio na engleskom jeziku koji je, kao i prethodni 2011. “Ovo mora da je to mesto” (This Must Be the Place) sa Šonom Penom u glavnoj ulozi mnogo lošije prihvaćen od radova na maternjem jeziku.

Međutim, i “Mladi papa”, njegova serija za HBO u 10 epizoda, u kojoj naslovnu ulogu igra Džad Lou, takođe je na engleskom jeziku. Prve dve epizode već su premijerno prikazane na filmskom festivalu u Veneciji prošle sedmice, i naišle su na oduševljenje gledalaca.

Sorentinov najpoznatiji prikaz visokorangiranog političara je film, “Div” (Il Divo) iz 2008. godine, koji govori o Đuliju Andreotiju, možda najistaknutijem posleratnom italijanskom državniku, koji je bio premijer sedam puta. U tom filmu u naslovnoj ulozi pojavio se Sorentinov omiljeni glumac Toni Servilo, glavni junak “Posledica ljubavi” i “Velike lepote”. Iako još nije obavljen kasting za “Loro”, Servilo, nezaboravni Džep Gambardela, nameće se kao favorit.

Berluskoni puni 80 godina sledećeg meseca, a očekuje se da će se uskoro povući iz političke arene nakon krajnje kontroverzne karijere. Prošlog meseca je objavio da namerava da proda sve akcije u fudbalskom klubu “Milan”, koji je u njegovom vlasništvu 30 godina. Berluskoni je već bio predmet satire o vođi Nanija Moretija pod nazivom “Kajman” iz 2006. Upravo u ovom filmu Sorentino je napravio svoj glumački debi. Očekuje se da Sorentino u novom projektu pruži mnogo više od Moretija; da ponudi prikaz Berluskonijevog sveta, a ne oštru i sterilnu kritiku.

Sorentino  je 2010. godine u čuvenoj italijanskoj izdavačkoj kući “Feltrineli” objavio svoj prvi roman “Svi su u pravu”, koji se u prevodu na srpski pojavio u izdanju beogradske Buke. Glavni junak i pripovedač romana je pevač zabavne muzike Toni Pagoda. Za Tonija su kritičari rekli da predstavlja “najveći lik savremene italijanske književnosti”. Da je drag i Sorentinu, potvrdila je i njegova druga knjiga, zbirka priča “Toni Pagoda i njegovi prijatelji” objavljena 2012. godine, prenosi portal Vijesti.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike