U trendu

Sopranovi su televizijska „Biblija”

jubitelji serije „Birmingemska banda” (Peaky Blinders) željno iščekuju nastavak dogodovština kriminalaca sa žiletima u kačketima. Neke detalje saznali smo iz prve ruke od reditelja četvrte sezone Dejvida Kefrija, koji je neposredno pred početak snimanja u Birmingemu boravio u našoj prestonici kao gost petog Beogradskog irskog festivala.

Irski reditelj izabran je da priči o gangsterskoj porodičnoj sagi u Engleskoj posle Prvog svetskog rata udahne svež dah.

– Junak Tomi je momak iz radničke porodice koji je učestvovao u ratu i to ga je promenilo. U gangsterskom miljeu ima sasvim drugačiji pogled na svet i odluke koje donosi nisu onakve kakve donose obični ljudi. Scenario je prilično dosledan, a meni su dali odrešene ruke. Ne želim previše da menjam, ali svakako prelazimo na novi period – najavljuje Kefri u razgovoru za naš list.

Seriju ovenčanu britanskom „Bafta” nagradom napisao je poznati scenarista Stiven Najt. U britanskoj štampi polemisalo se da li je stvarno postojala banda koja je u kačkete ušivala žilete. Reditelj objašnjava da su u seriji prikazani događaji onako kako ih je u porodičnim pričama doživeo scenarista.

– Lik tetke Poli zasnovan je na njegovoj tetki. Ono što vidimo na ekranu je ono što je on kao dete zamišljao dok su mu roditelji, babe i dede pričali priče iz tog vremena. Ako čitate istorijske priče, prava banda nikada nije zaradila bogatstvo kao Tomi, niti su činili takva zverstva – naglašava reditelj.

Veliko iznenađenje za gledaoce koji su posle premijere prve sezone 2013. godine željno iščekivali nastavak predstavljalo je pojavljivanje Toma Hardija u drugoj sezoni. Kefri je otkrio da je popularni glumac, koji je prošle godine nominovan i za Oskara za film „Povratnik”, angažovan i u novoj sezoni.

– Ne mogu da vam kažem kada ni kako, ali biće tu u svom dobro poznatom stilu. Čast je raditi s tako sjajnim glumcem. Veoma je velikodušan što je pristao da učestvuje u projektu sa tako malim budžetom. Odajem priznanje svim kreativnim ljudima koji su pre mene radili na seriji zbog onoga što su postigli sa desetinom novca kojim raspolažu velike američke serije – priznaje gost iz Irske.

Vođu bande Tomija Šelbija tumači svetski poznat irski glumac Kilijan Marfi. Kefri ga hvali kao sjajnog umetnika koji je istovremeno odličan pozorišni glumac i junak velikih filmova kao što su hitovi Kristofera Nolana – „Betmen početak” i „Početak”. Takođe je pun reči hvale za Stivena Najta, za kog kaže da je posebno nadaren za dijaloge, pa ni razgovor na sedam stranica kod njega nije dosadan kao što zna da bude kod drugih pisaca.

Serija je prikazivana na Radio Televiziji Srbije i već je stekla armiju poklonika, kao i u mnogim drugim zemljama. Razlog svetskog uspeha Kefri vidi u nečemu što je danas postalo norma, a to su dobro građeni likovi:

– U novoj eri televizije, kako je neki nazivaju, otkako su krenule serije HBO i „Netfliksa”, akcenat je na likovima koji se razvijaju. Nekad je epizoda bila nedeljna priča – detektiv nešto otkrije i to je to. Sada imamo prave studije karaktera. Čak i kada su vredni prezira, kada rade grozne stvari, publika ima priliku da zaviri iza scene, a ne kao da je pročitala vest o ubistvu iz novina. Publika je opčinjena prezira vrednim likovima kao što su onih iz Sopranovih. Mi idemo iza novinskih naslova i prikazujemo kakvi su ti ljudi iznutra. Moji počeci su u nezavisnom filmu i mogu da kažem da su za mene današnje serije nezavisan film koji traje 24 sata.

Na pitanje koji je njegov omiljeni naslov, nije razmišljao ni sekund.

– Sopranovi su za mene televizijska „Biblija”. Koristim ih kao što nastavnik engleskog koristi Šekspira. Kao što on negde vidi šekspirovski elemenat, tako ja pričam o momentu kad je Toni ubio Adrijanu, o izdajama, ubistvima – priznaje reditelj.

U okviru Festivala irskog filma u Kinoteci je juče prikazana jedna epizoda irske serije „Ljubav/Mržnja”, koju je Kefri režirao, takođe smeštena u kriminalni milje, ali u današnje vreme. Dan ranije prikazan je i njegov film „Pljačka za tvoju dušu” (Grand Theft Parsons) o legendarnom američkom muzičaru Gramu Parsonsu.

(Jelena Kavaja, Politika)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike