Srpski film “Vlažnost” otvara 44. FEST

Foto: geralt/Pixabay.com

Film “Vlažnost” srpskog reditelja Nikole Ljuce otvoriće nastupajući 44. Beogradski međunarodni filmski festival – FEST 2016, najavili su organizatori.

“Vlažnost” je moderna priča sa primesama trilera, prati lik Petra, mladog menadžera čiji život dobija neočekivani obrt kada njegova žena iščezne, a on pokuša da njen nestanak sakrije od svih i nastavi sa normalnim životom.

Dok danju pokušava da održi savršenu sliku koju je o sebi izgradio, noću ne može da spava; počinje da trči praznim ulicama i suočava se sa drugačijim licem grada, njegovim kontrastima i sukobima koje nikada do tada nije primećivao.

U periodu od nedelju dana, Petrov život uvučen je u kovitlac događaja, njegovi strahovi i nesigurnost sve više izlaze na površinu i što se on više trudi da ih potisne, oni su sve jači.

“Vlažnost je celovečernji debi Nikole Ljuce koji se istakao kratkim filmovima “Četvrtak”, “Narednik” i “Scene sa ženama” koji su prikazivani na mnogim međunarodnim i domaćim filmskim festivalima.

Ko-scenaristkinja filma je Staša Bajac, a u glavnim ulogama su Miloš Timotijević i Tamara Krčunović. Ostale uloge tumače Slaven Došlo, Katarina Marković, Vanja Ejdus, Maria Kraakman, Jasna Beri, Jelena Stupljanin, Borka Tomović, Biljana Keskenović, Vladimir Aleksić, Milan Marić, Feda Stojanović, kao i holandski glumac srpskog porekla Dragan Bakema, kome je ovo prva uloga u domaćem filmu.

“Godine 2001, FEST je prikazao dva meni jako bitna filma: “Ples u tami” na otvaranju i “Magnoliju” na zatvaranju. Ta dva filma su bila prelomna da ja počnem da se bavim režijom. Oni su u meni izazvali onaj poseban trenutak koji čoveku da smisao, znao sam ko sam i šta želim od života. A to je bilo na FEST-u. Od tada je bilo još dosta filmova koji su me formirali, na tom istom FEST-u, u salama Sava centra i DKC-a”, izjavio je Ljuca na najavu da će njegovo ostvarenje otvoriti 44. FEST.

On je rekao da je 2014. završio snimanje svog prvog dugometražnog filma “Vlažnost”, “baš ispred tog Sava centra” gde su ga “Lars Fon Trir i Pol Tomas Anderson posredno” tu i doveli.

“Sad znam da će moj film otvoriti FEST, da ću ja sa svojom ekipom moći da se poklonim posetiocima i vernoj publici baš u Sava centru i da odatle započnemo život našeg filma. Osećaj sreće i zahvalnosti je dublji i kompleksniji nego što može da se opiše rečima”, istakao je on.

“Radujem se susretu publike FEST-a sa potpuno novom energijom koju u domaću kinematografiju donosi film “Vlažnost”, izjavio je umetnički direktor FEST-a, Jugoslav Pantelić.

“Nikola Ljuca je jedan od onih autora koji je uspeo da svojim dugometražnim debijem opravda i najzahtevnija očekivanja od  svih nas koji pratimo njegovo dosadašnje stvaralaštvo”, dodao je on.

Premijera filma “Vlažnost” se dugo očekuje, budući da je od samog svog začetka projekat privlačio pažnju mnogobrojnim podsticajima koje je dobijao od prestižnih fondova i festivala. Prvi uspeh zabeležio je pocetkom 2011. kada je odabran za učešće na “Script Station” platformi za razvoj scenarija u okviru filmskog festivala u Berlinu. Scenario je bio jedan od 12 iz celog sveta koji su nagrađeni finansijskom podrškom za razvoj holandskog “Hubert Bals” fonda.

Produkciju filma “Vlažnost” potpisuje Dart Film iz Beograda, uz podršku produkcije Cinnamon, a ceo projekat je realizovan kao međunarodna koprodukcija između Srbije i Holandije. Podržan je od strane Filmskog centra Srbije.

Film “Vlažnost” na FEST-u se prikazuje u okviru takmičarskog programa “Srpski film”.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Oznake