Srpski kandidat za Oskara – film “Enklava”

Foto: geralt/Pixabay.com

Srpski nacionalni kandidat za Oskara je film “Enklava” Gorana Radovanovića, odlučio je danas glasanjem Stručni odbor Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije.

“Enklava” je dobila 15 glasova od prisutnih 18 članova Odbora, rekao je Tanjugu generalni sekretar AFUN-a Mirko Beoković.

Po jedan glas dobili su “Ničije dete” Vuka Ršmumovića, “Bićemo prvaci sveta” Darka Bajića i “Branio sam Mladu Bosnu” Srđana Koljevića.

U konkurenciji su bili i “Neposlušni” Mine Đukić i “Spomenik Majklu Džeksonu” Darka Lungulova.

Radovanovć: “Enklava” svuda deluje na publiku

Reditelj i scenarista Goran Radovanović, čiji je film “Enklava” izabran za srpskog kandidata za Oskara, izjavio je Tanjugu da mu to priznanje od struke pokazuje da ekipa i on nisu radili uzalud, a sada očekuje podršku Ministarstva kulture za promociju filma u Americi.

“Kada sam dobio vest prvo sam pomislio na celu ekipu, kako smo se i koliko trudili oko ovog filma i na to da naš rad nije bio uzalud”, rekao je on.

Odluku da ga predloži za Oskara u kategoriji najbolji dugometražni igrani film van engleskog govornog područja danas je u Beogradu doneo Stručni odbor Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije. “Enklava” je dobila 15 glasova od 18 prisutnih članova Odbora.

Radovanović je rekao da mu posebno znači što je to odluka filmskih ljudi različitih struka, a da pritom on veliki broj njih ne poznaje lično, tako da je prilikom glasanja očito u prvom planu bio sam film.

Na pitanje šta misli kako će članovi Američke filmske akademije primiti ovu snažnu i potresnu priču o životu u izolovanoj srpskoj zajednici na Kosovu i Metohiji, autor je odgovorio da nema bojazan oko razumevanja.

“Enklava” je, podsetio je, sa velikim uspehom prikazivana i nagrađivana na festivalima širom sveta – od Meksika do Rusije i svuda su gledaoci razumeli naš film, reagovali su sa pravim emocijama, zahvaljujujći kako priči tako i filmskom jeziku kojim je predstavljena.

Promocija kandidata za Oskara u Americi, naravno, košta, a producent “Nama film” nije velika kompanija, mada “Enklava” ima i nemačkog koproducenta.

Radovanović očekuje podršku Ministarstva kulture Srbije. “Nadam se da je to već standardna procedura i očekujem isti tretman koji su naši filmovi – kandidati za Oskara imali prethodnih godina”, rekao je on.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Oznake