najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Top Gan, Šošenk i Isterivači duhova- nacionalno blago

Tri izuzetno popularna ostvarenja – “Top Gan”, “Bekstvo iz Šošenka” i “Isterivači duhova” – pridodata su kolekciji filmova koja se čuva u američkoj Kongresnoj biblioteci, sapšteno je iz ove prestižne institucije.

Svake godine, biblioteka odabere 25 filmova zbog njihove kulturne, istorijske i umetničke vrednosti. Listu po pravilu čine najraznovrsnija ostvarenja. Pored blokbastera, na njoj se nađu i neki stariji filmovi, kao eksperimentalna i malo poznata kinematografska dela.

Zatvorska drama “Bekstvo iz Šošenka”, o prijateljstvu dva zatvorenika (glume ih Tim Robins i Morgan Friman) već godinama je na čelu liste 250 najboljih filmova svih vemena.

Debitanstki film Frenka Darabonta, adaptacija kratke priče Stivena Kinga, prilično je loše prošao na blagajnama kada se 1994. pojavio u bioskopima. Iako nominovan za sedam Oskara, nije dobio nijedan.

Njegova popularnost počela je da raste sa iznamljivanjem video kaseta i stalnim emitovanjem na kablovskim televizijama, što je doprinelo da publika zavoli junake filma i samu ljudsku priču zanimljivog zapleta.

Mačo film na ivici komedije, “Top Gan” je bio instant blokbaster čim se pojavio 1986. Ovo kultno ostvarenje zaslužno je za pojačano interesovanje studenata za pilotsku akademiju kao i za karijeru Toma Kruza koji se ulogom u njemu vinuo među svetske zvezde.

Dve godine ranije, urnebesna komedija Ajvana Rajtmana “Isterivači duhova”, takođe je zapalila blagajne. Film sa Bilom Marejem, Denom Akrojdom i Rikom Morabisom, ne samo da je bio ogroman hit, već je postavio i visoke kriterijume koje je malo koje ostvarenje uspelo da ispuni.

“Snimanje ”Isterivača duhova” bilo je jedno od najvećih zadovoljstava u mom životu. Počastvovan sam što će film o duhovima dobiti mesto na policama američke Nacionalne filmske arhive”, izjavio je Rajtman.

Najstariji film koji je pridodat ove godine je “Edisonov kinetoskopski snimak kijanja” koji datira iz 1894.

U kolekciji se našao i jedan obrazovni film – “Istorija menstruacije”, u produkciji studija Dizni, koji je od 1946. do kraja 1960-ih videlo blizu 93 miliona žena u Americi.

Sa pojavom zvuka, holivudska studija su počela da snimaju i španske verzije nekih filmova poput “Drakule” iz 1931. koji je, takođe, ove godine upisan u registar. Španska verzija, sa Belom Lugoši u naslovnoj roli, je, po mnogima, čak bolja od originala.

Američki Nacionalni filmski registar, osnovan 1989. godine, danas sadrži 675 naslova.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike