Zlata Petković (1954-2012)

Poznata dramska umetnica i članica Jugoslovenskog dramskog pozorišta Zlata Petković preminula je sinoć u Beogradu u 58. godini. Popularnoj glumici pozlilo je krajem novembra u stanu u Resavskoj ulici u Beogradu. Prevezena je u urgentni centar, gde su joj lekari ukazali pomoć. Lekari u kliničkom centru proteklih dana činili su sve kako bi stabilizovali zdravstveno stanje legendarne glumice, ali smo, nažalost, juče svi primili tužne vesti.
Rođena je u Svrljigu 11. februara 1954. godine. Studirala je glumu na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju. Glumom je počela da se bavi profesionalno već na trećoj godini Akademije, kad je snimila poznatu TV seriju "Grlom u jagode". Bila je žena koju su krasili brojni talenti ali i lepota. Starije generacije sećaju se da je 1972. godine izabrana za mis Jugoslavije.
Na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta prvi put je nastupila 1978. godine u ulozi Rosine u predstavi "Trilogija o letovanju". Ostale značajnije uloge ostvarila je u predstavama "Romantične ćudi", "Raskršće", "Maraton", "Pokojnik", "Komunistički raj", "Seobe", "Tuce svilenih čarapa", "Vedrine i vatre", "Valjevska bolnica", "Revolucija svetih devica", "Ne očajavajte nikad", "Florentinski šešir", "Bure baruta".
S velikim uspehom je igrala i na filmu i televiziji budući da je bila osoba koja je pored toga što je imala glumačkog talenta bila i vrstan igrač i pevač. Na filmu je odigrala zapažene ulogu u ostvarenjima: "Buba šinter", "Vagon li", "Partizanska eskadrila", "Maestro". Ono po čemu će sigurno ostati u sećanju brojnih generacija svakako je uloga Marije u televizijskoj seriji "Otpisani".
Petkovićeva je imala jedan od najdužih brakova na estradi. Iza nje je ostala porodica – kompozitor Aleksandar – Sanja Ilić i sinovi Andrej i Gvozden.
Komemoracija Zlati Petković biće održana u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u četvrtak, 6. decembra u 11 časova na sceni Teatra "Bojan Stupica". Zlata Petković će biti sahranjena istog dana na Novom groblju u Beogradu. Opelo počinje u 14 časova, a ispraćaj iz kapele je u 14.30.

2 komentara

  • Nevena Spanović-Vitošević

    Zlata je bila ono što joj i ime kaže: pravo zlato – lepa i plemenita. Samo jedna zamerka ovom tekstu: njen brak nije estradni brak jer ni ona ni njen suprug nisu sa estrade.

  • Duška Kanacki

    Retko lepa žena, prava dama, iskreno mi je žao što je tako rano otišla. Saučešće njenim sinovima i suprugu.

Ostavite komentar