Džon Vojt

Džon Vojt (Jon Voight) rođen je 29. decembra 1944. godine u Njujorku. Javnosti je najviše poznat kao glumac, ali svoje zanimanje opisuje kao zanimanje filmskog radnika, jer se oprobao i kao producent, scenarista, pa čak i kao režiser.

Pohađao je najskuplje i najprestižnije privatne škole u Njujorku, gde je kasnije diplomirao. Glumom se amaterski bavio još u srednjoj školi i na fakultetu, ali prve ozbiljnije nastupe imao je kada je završio fakultet u regionalnim privatnim pozorištima. Ubrzo je dobio i prve filmske uloge, ali pozorište i dalje nije napuštao.

Njegov filmski debi bila je uloga u hit filmu „Zvuk muzike“ iz 1961. godine. Na snimanju je upoznao svoju prvu suprugu, glumicu Lori Piters. U to vreme je imao uloge u nekim američkim televizijskim serijama, koje su tih godina bile veoma popularne. Godine 1961. dobio je svoju prvu veliku nagradu, za najboljeg pozorišnog glumca Amerike.

Svetsku slavu stiče ulogom u filmu „Ponoćni kauboj“, iz 1969. godine. Za ovu ulogu je dobio Zlatni globus i nominaciju za Oskara. Filmovi snimljeni narednih godina u kojima je uglavnom imao glavne uloge – povećali su mu svetsku popularnost.

Veliko priznanje za dobar rad došlo je 1978. godine. Tada je snimljen film „Povratak kući“, u kome je on imao glavnu ulogu, za koju je osvojio Oskara i Zlatni globus.

Tokom osamdesetih i devedesetih godina Vojt se delimično povlači sa velikog platna i više se posvećuje socijalnom i političkom radu; međutim, i u tom periodu je imao nekoliko zapaženih uloga u filmovima: „Sto za petoricu“, „Voz za bekstvo“, „Nemoguća misija 1“ i „General“.

Džon Vojt se 1962. godine venčao sa glumicom Lori Piters. Par se razveo 1967. godine, a 1971. Vojt se venčao sa Marselin Bernard. Iz ovog braka ima dvoje dece, Džejmsa Havena i Andželinu Džoli.

Sa svojom ćerkom, Andželinom Džoli, snimio je film „Tomb Raider“, koji je premijerno prikazan 2002. godine.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike