U trendu

Tehnika bacanja karata

Uzmu se obične karte za igranje (32 sedmice do popa), promešaju se, a onaj kome se gata – preseče levom rukom i tada se karte ređaju po stolu.

Kod nas je uobičajeno ređanje po 8 karata u redu. Karte se poređaju u četiri reda. Mogu se ređati i u po 7 ili po 9 u tri reda, a ostatak se stavi u četvrti red ili se zadrži u ruci da bi se pokrile važnije karte u redovima.

Karte se ređaju u luk 1, krug ili unakrst oko glave (namenjene) karte. Ponekad se na naročiti način odabere samo 16. karata, a ostale se dodaju posle.

Nakon što se karte poređaju, pristupa se njihovom tumačenju. Najpre se baci pogled na ceo raspored i na osnovu njega se izvede opšti zaključak.

Foto: Jackmac34/Pixabay.com
Foto: Jackmac34/Pixabay.com

Gleda se situacija na levoj i na desnoj polovini svih redova. Zatim se prelazi u pojedinosti. Karte se broje, počev od glavne ili neke važnije karte, sleva na desno, po sedam, osam ili devet, i tumači se značenje koje se dobije.

Zaključci se prave unakrsnim kombinovanjima karata:

  • prva u prvom redu sleva i poslednja u četvrtom redu sdesna
  • druga u prvom redu sleva i poslednja u četvrtom redu sdesna
  • druga iz istih redova sve do četvrte
  • zatim se isto tako spaja značenje karata sdesna u prvom redu i sleva u četvrtom redu itd.

Kod svakog takvog para, tumači se njihovo zajedničko značenje.

Značenje i kombinovanje karata nije kod svih naroda isto, nije ni tumačenje isto, kao što nije isto ni kod svih tumača iste sredine.

Po boji su karte, kao što znamo, HERC, KARO, PIK i TREF.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.