U trendu

35. BITEF: Svečano otvaranje

Gradonačelnica Beograda Radmila Hrustanović je 15. septembra, u 20 časova u Narodnom pozorištu, otvorila 35. Beogradski internacionalni teatarski festival. Na svečano otvaranje su pozvani predsednik SR Jugoslavije Vojislav Koštunica, predsednik Vlade Srbije Zoran Đinđić, predstavnici diplomatskog kora i stranih kulturnih centara u Beogradu, kao i mnogobrojne kulturne i javne ličnosti iz zemlje i inostranstva. BITEF je otvorila belgijska trupa Les Ballets C. de la B. predstavom Rien de Rien, koja prvi put gostuje u Beogradu. Nakon predstave je održan okrugli sto sa učesnicima i mnogobrojnim novinarima, gde su autori predstave odgovarali na pitanja moderatora Ivana Medenice, novinara i publike.

Potekli iz različitih kulturnih miljea, članovi trupe su se upoznali uglavnom u okviru rada sa koreografom Alanom Platelom. Predstava je nastala improvizacijom, a na osnovu ličnih iskustava članove trupe. Zbog tragičnih događaja, u Americi su bili otkazani svi letovi. Igrom slučaja glavni plesač u predstavi se u to vreme zatekao u Njujorku. Postojala je bojazan da će premijera morati da bude otkazana, ali se trupa pripremila i odlično završila predstavu na slovenačkom jeziku. Beogradska premijera je odigrana bez Jurija Konjara, a prilagođena je na taj način što su ostali plesači preuzeli pojedine segmente njegove uloge, tako da je publika imala priliku da vidi glumicu Angelique Willkie kako izgovara monolog na slovenačkom. Muzika je izabrana unapred i delimično je poslužila kao inspiracija celoj predstavi.

Komplikovano i ponekad bolno pitanje sukoba kultura i različitih civilizacijskih koncepata u predstavi je problematizovano na svež i moderan način, često oplemenjen humorom. Plesačke i muzičke deonice razdvojene su kratkim govornim pasažima, izgovorenim na različitim jezicima. Pitanje jezika, razumevanja dakle. Ili nerazumevanja, reči, pokreta, običaja. Tu su i opisi situacija, gotovo urnebesnih, kao što je priča o klanju koze kao izrazu gostoprimstva u čast turista koji su vegetarijanci. Ili o hrani koja se priprema prežvakavanjem. Publika je uživala i u ironičnim plesnim pasažima, koji kao da prave kratki presek istorije modernog plesa.

Posle svega, neočekivano, publika se vraća u realnost trenutka, kada se na zidu ispisuje reč „rat“, momenat koji se, po rečima autora, menja od predstave do predstave, od zemlje do zemlje gde se predstava igra. Muzika i virtuoznost violončeliste su posebna priča, koja je doprinela kvalitetu ovog izuzetnog ostvarenja koje je bitefovska publika toplo primila. Predstava je reprizno prikazana u nedelju, 16. septembra, u Narodnom pozorištu.

Dodatne informacije o predstavi i trupi:

  • Rien de Rien

    BITEF na stranicama Internet Krstarice, zvaničnog Internet promotera ovogodišnjeg festivala:

  • U znaku sukoba i sklada erotike i morala
  • O trupama i predstavama
  • Repertoar
  • Prateći programi
  • Raspored okruglih stolova i live linkova

    BITEF – oficijelne stranice:

  • www.bitef.net
  • www.bitef.org
  • www.bitef.co.yu

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.