U trendu

35. BITEF: U znaku sukoba i sklada erotike i morala

Ovogodišnji, 35. po redu Beogradski internacionalni teatarski festival (BITEF), počinje 15. i traje do 26. septembra. U 10 scenskih i jednom izložbenom prostoru biće izvedeno 14 premijernih predstava, objedinjenih podnaslovom festivala: „Eros i Etos“. Dvanaest pozorišnih trupa iz Belgije, Singapura, Makedonije, Japana, Nemačke, Velike Britanije, Holandije, Rusije, Francuske, Slovenije i Jugoslavije će, pred beogradskom publikom, preispitivati odnos erotike i moralnosti u predstavama koje su eksperimentalnog karaktera, u velikoj meri plesne i neverbalne.

Gosti Beograda će biti, između ostalih, i „Les Ballets C. de la B.“, jedna od najznačajnijih belgijskih plesnih trupa, „Theater Titanick“, nemačka pozorišna trupa, poznata po svojim spektaklima, Stiven Berkof, jedan od najsvestranijih i najkontraverznijih pozorišnih stvaralaca savremene Velike Britanije, „Theatergroep Hollandia“, ansambl iz Holandije kome je Evropska unija 1999. godine dodelila nagradu za novu pozorišnu realnost…

Ukus ekskluzivnosti ima i ono što se događa „oko“ festivala: tokom trajanja ovogodišnjih „Novih pozorišnih tendencija“ biće predstavljena i multimedijalna monografija o 35 godina BITEF-a na četvorostrukom CD-u, svojevrsni udžbenik o nastanku i razvoju evropske i svetske avangardne pozorišne misli.

Još jedna „poslastica“ ovogodišnjeg BITEF-a je i Internet „live-link“ kampanja, koja predstavlja novinu ne samo u našem, već i svetskom sajber prostoru. Prezentacija na Internetu na adresama: http://www.bitef.net, http://www.bitef.org i http://www.bitef.co.yu biće uživo ažurirana tekstovima, slikama, video i audio zapisima, a posebnost ovog web-projekta se ogleda u mogućnosti gledanja/slušanja direktnih video i audio prenosa predstava, kao i pres-konferencija i okruglih stolova.

Pored web-tima BITEF-a, u realizaciji Internet projekta učestvuju i „SezamPro“, kao zvanični Internet servis provajder ovogodišnjeg festivala, „FreeSerbia“, zadužena za funkcionisanje prenosa u Real Audio/Video formatu, i „Internet Krstarica“, zvanični Internet promoter ovogodišnjeg festivala.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.