U trendu

5 nezaboravnih uloga po kojima ćemo pamtiti Ljubišu Samardžića (video)

Ljubiša Samardžić, jedan od najpoznatijih srpskih i glumaca bivše Jugoslavije svih vremena, preminuo je u petak uveče u Beogradu u 81. godini života.

Legendarni Šurda stekao je ogromnu popularnost širom ne samo Jugoslavije već i Istočne Evrope zahvaljujući nekoliko uloga koje su ga vinule do neba.

Prisetićemo se 5 njegovih najupečatljivijih uloga:

„Kuda idu divlje svinje“ (1971.)

Ko se ne seća fenomenalnog Crnog Roka, vođe grupe krijumčara koja deluje u okolini Zagreba od 1941. do 1943. godine…

Serija je do danas ostala jedna od najpopularnijih na Balkanu, a na programima hrvatske televizije ima status kao u Srbiji recimo „Bolji život“, pa se svake godine reprizira.

„Vruć vetar“ (1980.)

https://www.youtube.com/watch?v=VkZkudgXVvs

Borivoje Šurdilović Šurda, simpatični momak iz južne Srbije koji dolazi u Beograd u potrazi za poslom, Samardžićeva je uloga karijere. „Vruć vetar“ se s uspehom prikazivao i u Češkoj, Rumuniji, Austriji i Mađarskoj.

U Mađarskoj je serija bila proglašena za najbolju svih vremena, a kada je Samardžić sredinom 80-ih došao u Budimpeštu kako bi dobio posebnu nagradu za glumca godine, dočekalo ga je više od 100.000 ljudi!

„Bitka na Neretvi“ (1969.)

Veljko Bulajić je uspeo da za ovaj film na jednom mestu okupi neka od najvećih holivudskih imena poput Jula Brinera, Franka Nera i Orsona Velsa, a svojih 5 minuta, fantastično je odradio i Ljubiša Samardžić.

U ulozi mitraljesca Novaka, Ljubiša je briljirao i filmu dao novu crtu koja je ostala zapažena do danas.

„Rad na određeno vreme“ (1980.)

https://www.youtube.com/watch?v=YPRpv3I7EcU

Ljubiša Samardžić i Milena Dravić postali su u ovom filmu, zapravo prvom delu kasnije trilogije jedan od najboljih parova ikada, a u ostvarenju je debitovao i Nikola Kojo. Kod Ljubiše je u ovoj komediji sve bilo „privremeno“ pa i razvod od Milene na kraju.

„Policajac sa Petlovog brda“ (1993.)

Uloga policajca Boška Simića koji se uporedo sa poslom sjajnog tate bori sa bivšim suprugama i ljubavima, potvrdila je Smokijev kultni status TV i filmske zvezde.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.