U trendu

Adligatova knjiga o policiji stara 200 godina u KPU

BEOGRAD – Knjiga o policiji stara 200 godina, dar Udruženja „Adligat“, deo je izložbe starih i retkih knjiga koja je danas otvorena u prostorijama Kriminalističko-policijskog univerziteta (KPU) u Beogradu u okviru manifestacije kojom se obeležava dan osnivanja te obrazovne ustanove.

Reč je o knjizi na kojoj je knez Mihailo Obrenović, sa unutrašnje strane prednje korice, ostavio svoj potpis i belešku: „12. novembra 1828. godine u Požarevcu“.

Knjiga na kojoj se potpisao je, verovatno, prva srpska knjiga o policiji, štampana 1813. godine, svega dve godine po osnivanju Ministarstva unutrašnjih dela (1811), na čelu sa Jakovom Nenadovićem, prvim ministrom.

Pored mnogobrojnih studenata, izložbu je posetio i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, koji je bio oduševljen što je imao prilike da vidi izloženu knjigu sa kneževim rukopisom.

Pronalaskom ove knjige pomerena je istorija srpske štampe u vezi sa policijom za 40 godina unazad.

Potpis i beleška petogodišnjeg kneza Mihaila Obrenovića ujedno su dokaz da je knez u tek oslobođenoj Srbiji, zemlji u kojoj nije bilo mnogo pismenih stanovnika, već sa pet godina znao da piše i da je njegov nepismen otac, knez Miloš, smatrao da je pismenost dovoljno važna da svog maloletnog sina uči komplikovanom starom pismu.

Naslov knjige je „Policija po izloženiju g. Sonenfelsa“, a prevod na srpski je učinio „zakleti advokat Simeon Petrović“ iz Temišvara.

Štampana je u Budimu, na narodnom srpskom jeziku tog vremena, a prevodilac u predgovoru, godinu dana pre Vukove „Pismenice serbskoga jezika po govoru prostoga narodu napisane“ jasno staje u odbranu korišćenja narodnog jezika u literaturi.

Izložba je početak saradnje između Kriminalističko-policijskog univerziteta i Udruženja Adligat, a za sledeću nedelju dogovoreno je potpisivanje protokola o saradnji između ove dve institucije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar