U trendu

Aji Jung francuski orden književnosti i umetnosti

Ambasador Francuske u Srbiji Kristin Moro uručiće 27. oktobra u svojoj rezidenciji direktorki Beogradskog festivala igre Aji Jung orden književnosti i umetnosti, u rangu viteza, najavila je danas ambasada.

Aja Jung, rođena u Beogradu, završila je Baletsku školu u Beogradu, u klasi pedagoga Marije Janković.

Dvogodišnju stipendiju Škole Džofri baleta u Njujorku dobila je 1988. godine i tokom usavršavanja u Njujorku, paralelno je bila uključena u programe Univerziteta Džulijard, Baletskog instituta Njubert pri Karnegi Holu i Brodvejskog centra za igru.

Povratak u Evropu joj je doneo ulogu u mjuziklu “Starlajt Ekspres” u Bohumu u Nemačkoj, a karijeru slobodne igračice i koreografa započela je pocetkom devedesetih godina u beogradskom pozorištu Atelje 212.

Bila je producent, koreograf i izvođač u četiri celovečernje plesne produkcije i sa svojim predstavama ostvarivala je preko 150 nastupa godišnje u zemlji i inostranstvu.

U Međunarodnom savetu za igru pri UNESCO radila je od svoje 23. godine, na različitim pozicijama u Francuskoj i Grckoj, a zatim je od 2000. godine bila zadužena za region Jugoistočne Evrope i uspostavljanje veza među zemljama bivše Jugoslavije.

U dva navrata je bila imenovana za ambasadora igre ispred ove organizacije.

Aja Jung je od 2010. godine na poziciji potpredsenice evropskog odseka Svetske plesne alijanse – WDA Europe, ITI UNESCO sa sedištem u Rimu.

Jedan je od osnivača i umetnički direktor festivala „Corfu Fest“ na Krfu (2002-2007) i osnivač i direktor Beogradskog festivala igre (od 2003. godine), danas jednog od najprestižnijih festivala umetničke igre u svetu.

Beograd je zahvaljujući ovoj manifestaciji postao prestižna stanica u biografiji umetnika koji kreiraju trendove i ispisuju istoriju plesne scene, mesto gde se otkrivaju nove produkcije, i sa pođednakom pažnjom predstavljaju poznati i mladi autori.

Aktuelnost programa određuje poziciju manifestacije na međunarodnoj mapi, dok visoki standardi i hrabro uvođenje novih plesnih formi, koreografskih rukopisa i estetike, istovremeno unapređuju očekivanja publike i diktiraju izazove kreiranja sadržaja, stoji u saopštenju Ambasade Francuske.

Otkrivajući umetničku igru kroz njene vrhunske domete, Beogradski festival igre je pridobio brojnu publiku, predstavio blizu 300 radova etabliranih i popularnih koreografa, a poslednjih godina svako izdanje prati više od 22.000 gledalaca i oko 120 akreditovanih novinara iz zemlje i inostranstva. Istovremeno, festival pruža ogromnu podršku domaćim profesionalnim igračima, pedagozima, koreografima i predstavnicima svih umetničkih oblasti.

Aja Jung je i direktor Nacionalne fondacije za umetničku igru, osnovane odlukom Ministarstva kulture Republike Srbije, 2009 godine.

Fondacija je pokrenula prvu privatnu Baletsku školu u saradnji sa Akademijom Teatra milanske Skale, a zatim otpočela i saradnju sa Akademijom Vaganova iz Sankt Petersburga, Akademijom za igru iz Jerusalima i Nacionalnom akademijom za igru u Rimu.

Fondacija realizuje sopstvene produkcije savremenih koreografa (“Prokleta avlija”, “Stranac”), ali i kontinuirano organizuje radionice, seminare i majstorske kurseve inostranih pedagoga.

Jungova je nosilac nekoliko važnih međunarodnih priznanja i vršilac nekoliko značajnih funkcija u međunarodnim i domaćim organizacijama.

Udata je i ima dve ćerke, Doru i Zoi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar